Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam papagaja tigricu već dve godine i od pre par dana se nekako čudno ponaša, barem meni tako deluje. Do pre par dana je bio jao uplašen, leteo je normalno pevušio ručkao svoju hranu i nekako smo navikli na njega tako plašnjivom. Odjednom je počeo da nam sleće na sto. Kada ručamo moramo da ga zatvaramo pošto nam uleće u tanjire i ne plaši se kada postavim ruku da " blokiram" prilaz. Davali smo mu mrvice hleba ali imam utisak da samo gricka i izmrvi još više ali da ništa ne pojede. Primetili smo da je dosta izgrickao hranilice koje su plastične. Da li možda možete da mi pomognete? Poslala bih vam sliku ali nemam trenutno pošto verujem da bi to koliko toliko pomoglo. Hvala. Pozdrav, Jelena

O: Tigrice su vrlo aktivne i društvene ptice. U prirodi žive u jatima pa je gotovo svaka problematika ponašanja vezana za usamljenost. Ove ptice zahtevaju puno ljubavi i pažnje pa su u suprotnome vrlo nesrećne i na sve moguće načine žele privući pažnju na sebe. Vlasnici bi trebali svakodnevno provoditi puno vremena sa tigricama, igrati se s njima, pričati im, kako bi dobile svu potrebnu pažnju i osećale se sigurnima. Ukoliko vlasnici često borave van kuće tokom dana, tigrica će biti vrlo usamljena, što će se najpre odraziti na njeno ponašanje, pa i na zdravlje. U tom slučaju, potrebno joj je nabaviti društvo.


Kod Vaše tigrice ovakvo ponašanje je najverovatnije posledica dosade i frustracije, te nije posledica nikakvog organaskog oboljenja ukoliko ima očuvan apetit, aktivna je i perje je poleglo i nije nakostrešeno.

Najbolje je nabaviti pticu suprotnog pola sa kojom će provoditi vreme. U početku je možda najbolje da ih stavite u zasebne kaveze kao ne bi došlo do međusobnog sukoba. Kaveze stavite jednu pored druge pa koliko se ptice prihvate, ulaziće jedna drugoj u kavez.

Više o upoznavanju tigrice sa novom pticom možete pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., pod naslovom "Ponašanje tigrice u društvu nove jednike".

Vremenom će se zbližiti sa Vama, pa će biti situacija u kojima će dok je izavan kaveza (tigrice su jako nesrećne ako borave samo u kavezu) sedeti na Vašem ramenu ili glavi. Tigrice vole izvoditi različite akrobacije pa su podvlačenje pod sebe, "vešanje" na stajalicama, istezanje i sl. savim normalne radnje.

Više o pripitomljavanju tigrice pisale su Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., i Ana Jovanović, dr. vet. med.,: "Kako pripitomiti tigricu" i "Pripitomljavanje tigrice".

OZNAKE: