Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu mužjaka već skoro 2 godine. On je jako umiljat, naučio je da priča puno reči. Pošto je oduševljen svojom pojavom u ogledalu, volela bih da mu kupim drugara. Ipak bojim se da će prestati da priča i da se druži samnom. Da li je moj strah bezrazložan?
Pozdrav, Ivana

O: Ponašanje Vaše tigrice se ne može tačno predvideti. Ona je sada sama, tačnije nema pripadnika svoje vrste, Vi ste joj jedino društvo i ona je sa Vama izgradila određeni odnos. Pažnja koju joj poklanjate je velika i njoj je sigurno dovoljna.

Ipak, koliko god se trudimo da pticama obezbedimo sve, njima je uvek lepše u društvu druge ptice, još bolje, suprotnog pola.

Ako odlučite da kupite drugara Vašoj tigrici, pripremite se na određeni period adaptacije koji je potreban da prođe, a u kojem će učestvovati Vaša nova, Vaša stara ptica i Vi. Svakako će Vaša tigrica reagovati na strah koji oseća nova ptica. Tako će se desiti da Vaša tigrica, recimo, pobegne od Vas, jer oseti strah i instiktivno reaguje kao da nije pitoma.

Biće Vam potrebno dosta vremena i strpljenja da biste sa novom pticom izgradili sličan odnos. Ponašajte se isto kao i sa prvom tigricom, poklanjajte joj puno pažnje, a vremenom će se ona navići nas Vas i imati više poverenja.

OZNAKE: