Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, pre 2 meseca sam dobio nimfu pa me zanima kojeg je pola (jer kupio bih još jednog samo suprotnog pola!), zanima me i kad budem kupio jos jednu nimfu kako da ih spojim, i posle kolikog vremenskog perioda mogu da ih stavim u isti kavez imam odgovarajući kavez (50 sa 50 sa 70) !?? Vasilije


O:
Gotovo je nemoguće razlikovati pol kod mladih nimfi koje su stare do 10 meseci. U toj starosti za sve nimfe rekli bi da su ženke, a razlike postaju uočljivije posle prvog mitarenja, koje nastupa između 7 i 10-og meseca.

Prepoznavanje pola zavisi od boje nimfe.  Najlakše je odrediti pol kod sivih nimfi. Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto - sivom ćubom i crvenim obrazima.


Repna pera kod ženke sa donje strane su poprečno prugasta ili šarena.
Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena, tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna.

Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije crveno obojen obraz (lako je uočiti poređenjem ukoliko imate mužjaka i ženku, ali ako imate samo jednu pticu veoma je teško). Kod žutih nimfi pege ispod krila je nešto teže uočiti (tamnije žute tačke).

Pol se može naslutiti i po ponašanju ptice, ali za to je potrebno da ih imate više. Mužjaci se udvaraju ženkama i dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po kavezu (naravno ako su u pitanju nimfe različitog pola).

Preporuka je da ukoliko nabavite novu pticu, bez obzira na pol, one borave svaka u svom kavezu. Kaveze ćete postaviti jedan pored drugog. Nakon perioda od 14 dana, koliko otprilike traje period prilagođavanja i upoznavanja, ptice možete da spojite u jedan kavez.

U tom periodu nastojte da posvetite pažnju podjednako i ženki i mužjaku, pričajte s njima, pokušajte novog člana polako da pomazite rukom dok se ne opusti i potpuno pređe na Vašu ruku.

Za sve je potrebno malo strpljenja, kako s Vaše strane, tako i od strane ptičica.

OZNAKE: