ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mužijaka australijskog pevajućeg papagaja koji je jos uvek mlad i ima par meseci. Zanima me iako sam pročitala kako na vašem tako i na nekim drugim sajtovima da ako nisu u paru mogu pasti u depresiju. Opet sa druge strane na nekim stranim forumima sam pročitala da to nije nužno odnosno da mogu da žive i sami i zanima me da li je to tačno? Nemam uslova da držim par ptica i da mi se razmnožavaju te mi je ova informacija veoma važna. Poklonila bih ga uzgajivačnici ili zoološkom vrtu jer ne želim da mu uništim život. Nisam znala, a i nisu mi rekli da je važno da budu upareni. Hvala vam unapred, Sanja Grahovac

О: Iako je u prirodi ovih ptica da budu u paru, ne znači da će u suprotnom i neizostavno postati depresivne. Međutim, veoma je bitno da ukoliko nisu uparene formiraju čvrstu vezu sa vlasnikom, a da bi se to ostvarilo, mora im se posvetiti dosta pažnje i vremena. Jednom naviknute na pažnju neke osobe, ovim pticama je potrebno da se ona kontinuirano i stalno održava.

Dovoljna pažnja i animacija uglavnom formiraju emotivno stabilnu i zdravu pticu. Pratite samo ponašanje Vašeg papagaja. Ukoliko rado stupa u interakciju sa Vama, onda nije ptica depresivnog ponašanja.

 Više informacija o pevajućim papagajima pisali smo u teksu pod naslovom Pevajući papagaj.

 

OZNAKE: