Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupio sam ptice iz uvoza, afrička zelena astrilda, prvih mesec, dva je bilo sve u redu dok ženka nije počeka da čupa perje mužjaku koji je ubrzo uginuo. Nabavio sam novog i kroz nekoliko sati primetio istu agresivnost. Trenutno su odvojeni, šta preduzeti. Pročito sam da postoji preparat no-pick, koji se primenjuje kada ženka čupa perje mladima u gnezdu, da li postoji neka druga solucija. Unapred hvala, Boban


O: Kljucanje i čupkanje perja između ptica je oblik patološkog ponašanja koji je često prisutan i može da se javi između mužjaka i ženke, majke i mladih ptica u toku odgoja, a može da se javi i samokljucanje kod ptica.


Ovo je veoma složen poremećaj u ponašanju kod ptica i prilikom njegovog rešavanja morate obratiti pažnju na sve detalje. Prvenstveno pažnju posvetite pravilnoj ishrani ptica, dodajte po potrebi vitaminsko-mineralne preparate u vodu ili hranu.

Obezbedite pticama kvalitetne prostrane kaveze u zavisnosti od toga da li planirate držanje jedne ili više ptica u istom kavezu i da li planirate njihovo razmnožavanje. Obezbedite im mir i tišinu bez spoljašnjih stresogenih činilaca, optimalnu temperaturu, vlažnost vazduha, svetlost. Nekada kada majka čupka perje svojim mladima neki odgajivači su problem uspeli da reše ubacivanjem kadice za kupanje pticama svaki drugi dan. Ovo Vam pokazuje šta je sve moguće da utice na ponašanje ptice.

Versele - laga pick up sprej se može koristiti kao pomoćno sredstvo prilikom rešavanja problema čupkanja perja kod ptica. Upotrebljava se jednom dnevno tako što se nanosi na perje ptice, a pri tome treba obratiti pažnji da se ne prska u oči, kljun i nosnice. Može se koristiti kod kanarinaca, papagaja i egzota.


Kada se radi o izboru mužjaka i ženke bilo bi najbolje kada bi ženki obezbedili više mužjaka, tako da ona sama izabere jednog odgovarajućeg, a drugo rešenje je da ih razdvojite,  a zatim pokušajte postepeno da ih sparujete. Ono što može da se desi jeste da ženka ne prihvati mužjaka i pored svih Vaših napora iz nekih samo njoj poznatih razloga. Inače razmožavanje astrildi nije jednostavan posao i najiskusniji odgajivači godinama pokušavaju da dobiju podmladak.


Budite uporni i sitematični u rešavanju problema i siguran sam da uspeh neće izostati.

OZNAKE: