Neobični zvukovi i dahtanje kanrinca
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre neki dan sam kupila kanarinca starog nepunu godinu. Po ponašanju ne pokazuje simptome bolesne ptice: pogled mu je bistar, oči nisu vlažne, nije potišten niti nakostrešen - upravo suprotno, budući da je iz izrazito malog kaveza prešao u veliki, izuzetno je živahan, moglo bi se reći hiperaktivan, čak i leti. Isto tako, kljucne pokoje zrno hrane ili peska i popije vode. Međutim, u stanju mirovanja primetila sam da neprestano ispušta tihe zvukove u nepravilnim razmacima, koji nisu glasanje - više to sliči dahtanju ili isprekidanom cviljenju, uz otvaranje kljuna. Kako se još nije naviknuo na novu sredinu, celu proteklu noć bio je budan, ispuštajući slične kratke pucketave zvukove. Nisam sigurna da li je reč o bolesti, astmi ili je takvo glasanje normalno. Molim vas za savet. Marta

 

O: Opisani simptomi kod vašeg kanarinca upućuju da se radi o grinjama zračnih vrećica, uzročnik je Sternastoma Tracheacolum.
Parazit se prenosi s jedne ptice (iz nosnih šupljina) na drugu prilikom hranjenja potomstva i parova međusobno, u vreme leženja jaja. Takođe, moguć je prenos putem zagađene vode.

Ptičji disajni sistem satoji se od pluća i devet zračnih vrećica pomoću kojih ptice održavaju stalnu telesnu temperaturu. Kod invazije navedenim parazitima koji se naseljavaju i razmnožavaju upravo u disajnom sistemu ptice, funkcija vrećica je oslabljena, a ptica poprima nakostrešen izgled kako bi zadržala što normalniju temperaturu. Parazit kada uđe u ptičji disajni sistem uzrokuje upale, krvarenja, lezije, upalu pluća i uginuće. Za vrijeme razvojnog procesa grinja ulazi u dušnik, a istovremeno se razvija upala i pojačana je količina sluzi unutar istih. Sve to zajedno onemogućava normalno disanje, ptica ispušta zvukove poput škripanja, diše otvorenim kljunom u naprednom stadiju bolesti, disanje prati ritmičko pomicanje repa.

Prema statisci, ni nakon provedene terapije nema potpunog ozdravljenja, odnosno uvek u organizmu ptice zaostane po koji uzročnik.

Preporuka je obratiti se veterinaru u praksi radi lečenja. 

 

OZNAKE: