Puštanje i vraćanje zeba u kavez
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam za ćerku par australijskih zeba, mužjaka i ženku, pa me zanima nešto. Da li se posle perioda adaptacije mogu puštati da slobodno lete po prostoriji i da li umeju same da se vrate u kavez? Inače, pticama sam uzeo pored hrane i vitamine, minerale, sipinu kost, kupatilo, čak i gnjezdo, za kasnije, kada zatreba. Davacu im i voće povremeno. Pticama sam se bavio od osnovne skole, čak imao i knjige od malih nogu, tako da sam čuvao i papagaje, I štiglice, I zebe, Hvala na odgovoru. Nebojša


O: Ptice su veoma osetljive i plašlljive životinje kojima treba dati vremena da se adaptiraju na novu sredinu. Ne preporučuje se puštanje iz kaveza najmanje dve nedelje, dok se ptica potpuno ne upzna sa okruženjem.
Često se desi da ptica ni ne želi da izađe iz kaveza jer se ne oseća sigurno, i zato ne treba odmah odustajati. Potrebno je dosta vremena i stpljenja.

Pre puštanja ptica iz kaveza treba dobro obezbediti prostor. Obavezno se potpuno zatvaraju sva vrata i prozori. Potrebno je prekriti sva ogledala i sjajne predmete koji be svojim presijavanjem uplašili pticu. Treba maknuti sve predmete koj bi mogli biti opasni, kao i otrovne biljke koje bi moogli pojesti. U kuhinju ih ne treba puštati, posebno dok se kuva.

Dobar način da se ptica polako oslobodi je da joj jednu prečku stavite kod ulaza sa spoljne strane kako bi ona mogla da ulzi i izlazi. Ako ne žele da izađu, može se i hranilica ili bar klas staviti sa spoljnje strane. Ptica će polako početi da se oseća sigurno van kaveza i u nekom trenutku će krenuti u istraživanje novog prostora.

Vraćanje ptica u kavez nikako ne sme da bude prisilno. Ptice se vraćaju u kavez prevashodno zbog hrane i jer se tamo osećaju sigurno. Nikako se ne smeju hvatati, plašiti, terati u kavez.
Ako ptica neće da se vrati u kavez, možete otvoren kavez približiti ptici, sa ponuđenom omiljenom hranom ili poslasticom. Takođe,možete samo prečku iz kaveza polako približiti ptici i ponuditi joj da polako stane na nju, a zatim je polako preneti u kavez. Mnogo je lakše kada imate dve ptice, jer ako jedna uđe u kavez, druga će da je prati.

Ozebama više,pisala je koleginica Mirjana: Zeba - uslovi držanja, ishrana i razmnožavanje 

 

OZNAKE: