aleksandra_teodosijevic

 

:
.,

Odgovara: Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2 meseca sam kupila tigricu kod vas, ženka je, boja iznad kljuna joj je roze. Međutim, juče je dobila mužjaka i danas sam primetila da joj je jedna polovina plave boje, dok je druga ostala roze. Kakva je to promena, usled čega je došlo do toga? Unapred hvala, Maja

O: Promena boje voštanice iznad kljuna se smatra fiziološkom pojavom sve do polne zrelosti. Iz tog razloga su moguće greške pri određivanju pola kod veoma mladih ptica. Boja nosnica varira u odnosu na starost tigrice i u odnosu na pol tigrice. Veoma mlade ptice imaju ružičastu nosnicu. Kako stare, boja nosnica im se menja u beličasto - braon, što znači da je ptica ženskog pola i u plavo - ljubičastu, što znači da je ptica muškog pola. Tigrice su polno zrele najranije sa 6 meseci, ali ne bi trebalo pustiti ih da se pare pre punih godinu dana starosti. U tom periodu (starost 6 meseci), lako je razlikovati pol na osnovu jasne boje nosnice. Kod jedinki koje su žute i bele boje, nosnica neretko do kraja života ostane boje mesa - ružičasta, a jedina razlika je što je kod mužjaka glatka, dok je kod ženki hrapava.

Sa postizanjem polne zrelosti raste nivo hormona, koji ptici daju karakterisitke pola i ističu polna obeležja. Među polna obeležja se ubrajaju i boja voštanice, pokreti udvaranja, pesma udvaranja mužjaka itd.

U proleće, najčešće, polno zrele jedinke u prisustvu jedinki različitog pola postaju voljne za parenje. Tada se boja nosnice može intenzivirati u smislu da kod ženki boja nosnice bude tamno braon, pa čak i pomalo ljubičasta, dok kod mužjaka postaje intenzivno plava i sjajna. Pored promene boje nosnice, primetićete i promene u ponašanju: mužjak će se više udvarati ženki, ptice će biti veselije i naklonjenije jedna drugoj. Tada je neophodno da im omogućite gnezdo za razmnožavanje i pojačate ishranu.

U slučaju Vaših kućnih ljubimaca neophodno je ustanoviti sa sigurnošću kojeg su tačno pola.

OZNAKE: