Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana sam kupio dve zebe (mužjaka i ženku) i popriličan kavez. Prelepe su, odlično se slažu što je najbitnije! Recite mi molim Vas, koliko često treba da čistim kavez (donji deo) i kako da im napravim dva gnezda, za spavanje i parenje kao i da li ja treba da ih kupam ili je dovoljno da im stavim malu "kadicu" kao i ta voda u njoj treba li da bude topla, mlaka ili hladna? Unapred hvala, Bojan

O: Poznato je da postoji preko 100 vrsta zeba.To su lepe, živahne ptičice koje se masovno odgajaju u kavezima jer nisu mnogo zahtevne (lako se hrane i razmnožavaju).

Zebice su živahne i vole da lete. Zato im treba obezbediti što veći kavez (kao što ste Vi to i učinili). Kavez stavite na neko tiho i mirno mesto, a možete ih držati i napolju kada vremenske prilike to dozvole. Ipak, treba im nešto vremena kako bi se navikle na novu okolinu, pa nemojte često da ih premeštate. Svakako treba da budu zaklonjene od kiše i od promaje. Zdrave zebe se dobro osećaju na temperaturi od 5°C pa sve do 30°C (u periodu razmnožavanja). U kavez postavite hranilicu, pojilicu, sipinu kost i prečke. Bilo bi dobro da pod kaveza prekrijete specijalnim peskom za ptice. Odličan dodatak je i ljuljaška i kadica za kupanje (ne previše hladna voda - temperature prostorije u kojoj se nalaze). U kadicu sipajte manju količinu vode u kojoj će se zebe same kupati. U Pet centru imate veliki izbor kadica za ptice.

Čistoća kaveza je značajna jer se na taj način sprečavaju bolesti i zaraze. Kavezi se moraju redovito čistiti, dakle redovito čistiti posude za hranu i vodu (svaki dan kada menjate hranu i vodu) kao i prečkice, ljuljaške i dno kaveza. Jednom nedeljno ispraznite kavez, detaljno ga očistite i isperite ga vrelom vodom.

Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11-12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6-9 meseci. Najlepšu zebinu pesmu čućete upravo za vreme parenja. Kavez treba postaviti na mirno mesto i više ne premeštati. U kavez im postavite gnezda sa jednim otvorom, poželjno na više mesto.

Postoje veštačka gnezda koja mogu biti zatvorena ili otvorena, ali moraju po obliku biti što bliža onim u prirodi. Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica. Sitnije zebe traže gnezda veličine 10x12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda. Dnevno im obezbedite 14-16 sati svetla. Ženka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Posle 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.

Zebice jedu gotovu mešavinu semenki, spanać, listove maslačka, rendanu šargarepu i krastavce, jabuke, banane. Obezbedite svojoj zebici kalcijum pa joj zato ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvek treba biti dostupna, kao i sveža voda.

Zebe izuzetno vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru (kao što Vi činite). Naviknuće se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da se diraju i maze.

OZNAKE: