Vrabac kao kućni ljubimac
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imamo mužjaka vrapca starog oko 8 meseci, pronašli smo ga na putu kad je bio star 10ak dana i uspešno smo ga othranili i sad je velik, zdrav pa bismo ga pustili u prirodu. Koji je najpametniji način da to učinimo? Razmišljala sam da ga ostavimo u Zoo vrtu jer tamo ima dostupnu hranu, vodu i zaklon. Da li će imati problema s asimilacijom među ostale vrapce? Imam ružno iskustvo s puštanjem ručno othranjene vrane nazad u prirodu, gde su je napadale lokalne vrane čim bi je videle. Bojim se da se naš mali vrabac neće snaći, a jako smo ga zavoleli i ne bismo voleli da mu se nešto dogodi. Da li da ga možda ipak ostavimo kao kućnog ljubimca, iako mu fali ptičje društvo (stalno gleda druge ptičice kroz prozor)? Hvala. Dubravka
O: Vrapci su ptice koje žive u jatima i zasigurno vam je teško da gledate vašeg ljubimca kako posmatra druge ptice. Osim ove očekivane potrebe da se pridruži jedinkama iste vrste vrlo je upitna njegova sposobnost prilagođavanja na spoljne uslove. Spoljne temperature kolebaju znatno, noću je hladno, a dani su vetroviti. Vaša ptica je navikla na ujednačene temperature i mikroklimatske uslove. samim tim svakako je nespremna za takve promene.

Osim toga upitna je i njegova kondicija, odnosno njegove letačke sposobnosti. Lično mislim da je vrlo rizično pustiti ovako othranjenu ptičicu na slobodu.
Vaša zamisao da kontaktirate stručnjake u Zoo vrtu je odlično rešenje jer su njihova iskustva s divljim pticama sigurno najbolje smernice koje će vam pomoći pri donošenju konačne odluke. Iako ćete odluku doneti sami, verujem da je život spašenog vrapčića ispunjen i da ptica uživa u vašoj pažnji i ljubavi.

 

OZNAKE: