ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 P: Hteo sam vas da pitan nešto što mi je vrlo bitno, radi se oko mojoj tigrici koja je ženka ima 8-9 meseci starost, pa sam hteo da  uzmem još jednu ptici da ne bude sama kada ja odlazim na posao i po tome što sam uspeo da pronađem na internetu pišu da bi bolje bi da ta druga prica bude mužjak, pa u tom kontekstu sam hteo da vas pitam oko parenje, ako uzmem mužjaka neću da ih parim da izvede jaje i tako te stvari, pa da li postoji neki način da to spečim, to mi stvarno nije jasno. Hvala vam puno, Andrej

O: Najoptimalniji par među pticama predstavlja raznopolni par. Mužjak i ženka bi optimalno trebalo da budu slične starosti, da imaju prostran kavez, dve hranilice i posudu za vodu.


Interes za parenje postoji ukoliko su tigrice različitih polova, zdrave, polno zrele, ispravno hranjene, ukoliko se prihvataju među sobom i nalaze se u prostoru u kojem se osećaju sigurno.

Proleće je najpovoljniji period za parenje tigrica.

Kavez treba da bude prostran, sa postavljenim gnezdom 15x20x20 cm, sa otvorom promera 6 cm, a povoljno bi bilo da je ispred otvora prečka.

Proleće je najpovoljniji period za parenje tigrica. Kavez treba da bude prostran, sa postavljenim gnezdom 15x20x20 cm, sa otvorom promera 6 cm, a povoljno bi bilo da je ispred otvora prečka.

Tigricama je potrebno pojačati ishranu, a hrane mora biti dosta, tj. tigrice ne smeju ostajati gladne, jer mogu zaključiti da nije povoljan period za odgoj mladih. Ponekad se desi da se tigrice među sobom ne prihvataju, što može sprečiti sparivanje.


Problem oko sparivanja čini i izolovanost jednog para tigrica. Tigrice su ptice koje u prirodi žive u velikim bučnim jatima, tako da veći broj parova povoljno utiče na tok parenja.

Veća je verovatnoća da će se tigrice spariti ukoliko imate 3 i više parova tigrica, nego ukoliko imate samo jedan par tigrica.
 
Sparivanje i odgajanje mladih,  kod tigrica koje žive kao jedini par u zatočeništvu je vrlo retko. Ukoliko ipak želite da izbegnete parenje, ptice hranite ispravno i redovno uobičajenom mešavinom za tigrice.

Nemojte dodavati energetski jaka hraniva, tj. kuvano žumance ili smeše za podsticanje parenja (bogate E vitaminom, energetski jake). Kao nadoknadu vitamina i minerala dodajte svakog dana sveže voće i povrće, a povremeno, pogotovo u periodima mitarenja možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.


Najsigurniji metod sprečavanja dobijanja neželjenog potomstva je sterilizacija mužjaka ili ženke.

Sterilizacija ptica se radi vrlo retko i po pravilu je riskantna, a retko kada se radi bez nekih konkretnih medicinskih razloga.


Na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu se možete dodatna raspitati o sterilizaciji ptica.

 

OZNAKE: