Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu kojoj su od ljeta počele da se stvaraju izrasline na kljunu. Prvo se pojavila izraslina u vidu bradavice na spoju kljuna i glave tj. na završetku otvora kljuna. Sada se i donji dio kljuna sa druge strane deformisao i raste u vodoravnom smjeru. Oklijevala sam da ga vodim kod veterinara jer sam se bojala nekog sječenja ili hiruškog zahvata koje možda on ne bi lako podnio s obzirom na godine. Mislim da se ne radi o nedostatku vitamina ili kalcijuma jer mu ih oduvijek dajemo i u sviježem i preradjenom obliku (kupovne preparate). Isto tako mu dajemo i kost od sipe i redovno ga iznosimo na svijež vazduh. Molim Vas pomozite. Šta da radim? Unaprijed zahvalna, Kristina

O: Do deformacije kljuna kod papagaja najčešće dovode sledeća stanja: fibrosarkom, D - avitaminoza, mehaničke povrede, urođeni poremećaji, prerastao kljun i, u ređim slučajevima, uznapredovala šuga.

Fibrosarkom predstavlja maligni tumor koji nastaje kao rezultat nesvrsishodnog umnožavanja fibrocita, ćelija koje se najčešće nalaze u koži i vezivnim tkivima. Fibrosarkom kože može imati različite oblike, ali se najčešće  sreće kao bradavičasta tvorevina. Kod papagaja, fibrosarkom je najčešće lokalizovan na koži neposredno uz kljun. Njegov rast remeti fiziološki rast i položaj kljuna, tako se može zapaziti krivljenje kljuna uz prisustvo proliferata u njegovoj okolini. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

D - avitaminoza može dovesti do deformacije kljuna, ali se češće sreće kod mladih ptica, kao posledica nepravilne ishrane.

Mehaničke povrede kljuna se sreću najčešće kada ptica u letu velikom brzinom udari o prozor. Krivljenje kljuna može nastati nekoliko dana i nedelja nakon povrede.

Urođeni poremećaji se primećuju čim se pile ispili.

Savetovala bih Vam da papagaja odvedete kod veterinara kako bi ga pregledao i na osnovu dijagnoze prepisao adekvatnu terapiju.

Deformiteti kljuna mogu negativno uticati na unošenje hrane, pa vremenom ptica može mršaviti i oskudevati u hranljivim materijama, što dovodi do pada opšte otpornosti.

OZNAKE: