Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Da li mužjak tigrice oplođuje ženku posle svakog snesenog jajeta, ili on jaja oplodi jednim ili više gaženja, pa ih ona samo izbacuje? Pozdrav, Dejan
O: Jaje ptica je u osnovi jajna ćelija, tj. osnovna jedinica reprodukcije, koju prozvodi ženka, a da bi došlo do stvaranja novog života, neophodno je da dođe do oplodnje, tj. spajanja jajne ćelije sa spermatozoidom, muškom polnom ćelijom. Oplodnja je unutrašnja i da bi do nje došlo neophodno je da mužjak oplodi ženku i ubaci spermu u njen jajovod. Oplodnja se odigrava u najvišim delovima jajovoda. Sam jajovod ima ogromnu ulogu u formiranju jajeta, jer se u njemu formira nekoliko ovojnica oko jajne ćelije, odnosno žumanceta i time formira komletno jaje. To su albuminski sloj (belanac), keratinska opna i ljuska.

Kopulacija, tj. sam čin parenja je kratak i traje par sekundi, pri čemu mužjak ubacuje spermu koja se zadržava u jaovodu najmanje nedelju dana, a kod pojedinih vrsta ptica i do 3 meseca. Zbog anatomskih karakteristika, građe jajeta i činjenice da se razvoj mlade ptice odigrava u spoljašnjoj sredini, tj. ležanjem roditelja na jajima, ženka nakon samo jednog parenja može izleći nekoliko oplođenh jaja, jer do oplodnje mora doći pre pokretanja žumanca ka donjim delovima jajovoda i formiranja belanceta, keratinske opne i ljuske.

Ženke tigrica nose jaja svaki drugi dan, a u jednom leglu može biti i do 8 jaja.

Više o parenju tigrica možete pročitati u tekstu Uspešno parenje tigrica.

OZNAKE: