Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu koja je stara 6 godina, mužjak je. Nikada nisam imala nikakvih problema sa njim, veseo je, priča, leti i normalno jede i pije. Pre 20-ak dana primetila sam da mu je izmet vodenast i izgleda prestravljeno, stalno širi krila kao da mu je vruće, čupa se i stalno kljuca. Inače sve ostalo je u redu. Na internetu sam pronašla da bi to mogla biti kokcidioza. Recite mi šta vi mislite i koje analize bi trebalo uraditi papagaju? Da li ti simptomi ukazuju na nešto ozbiljno ili to može da se izleči?
Unapred hvala,
Bojana

O: Proliv kod ptica je najčešće znak poremećenog zdravstvenog stanja, a predstavlja povećanje obima i sadržaja ili učestalosti pražnjenja creva.

Uzrok proliva mogu biti različite infekcije (bakterijske i virusne), ali proliv ponekad može da bude i posledica nagle promene hrane, ishrane bogatije zelenom hranom (posebno treba biti oprezan sa zelenom salatom koja je čest uzrok digestivnih smetnji) ili voćem (koje nije sveže ili je prskano raznim pesticidima), konzumiranjem pokvarene hrane, reakcija na strano telo, trovanje... U slučajevima kada je hrana uzrok, preporučuje se da se obustavi davanje voća i povrća, a davati samo proso (dok se stanje ne popravi).

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, najčešći su uzročnici bakterije iz roda Salmonella ili Escherichia coli. Nastanku bolesti pogoduje stres - zbog transporta, nagle promene hrane, temperaturna variranja i slično.

Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, proliv, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, lepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljnost i drhtanje, a ponekad i čupanje perja sa područja stomaka.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ptice i bakteriološkim ispitivanjem fecesa. Lečenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i / ili parenteralno. Bakterijski enteritis uglavnom se može sprečiti redovnom higijenom kaveza (da bi se onemogućila fekalna kontaminacija posudica sa hranom i vodom).

Kokcidioza je najčešće akutna parazitska protozoarna bolest koju izaziva protozoa iz roda Eimeria ili Isospora. Infekcija nastaje unošenjem infektivnih oocista. Razvoj parazita je u enterocitima, te dolazi do njihove destrukcije i do otežanog varenja uz pojavu proliva, koji u nekim slučajevima može biti krvav, može doći do dehidracije i grčeva. Parazitološkom pretragom izmeta možete dobiti siguran odgovor da li vaš papagaj ima problema sa gastrointestinalnim parazitima.

Kod ptica postoje i druge parazitske bolesti, koje takođe mogu dovesti do pojave proliva (Đardijaza, Kriptosporidioza, Nematode i Cestode).

Kod nas u Pet centru možete da kupite preparat Bio - digest, koji se daje za bolje varenje, kod proliva. To je prirodan izvor hrane za optimalnu crevnu floru, obezbeđuje bolju konzistentnost izmeta.

Ukoliko se stanje kod bolesne ptice ne poboljša u roku od 24 h (što je slučaj sa Vašom tigricom), neophodno je da se potraži pomoć veterinara koji će uraditi klinički pregled ptice i ako je potrebno preporučiti određenu terapiju.

OZNAKE: