mirjana_pejcic_todorovic_web

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U vašem tekstu o kućnim ljubimcima se kaže da moraju tigrici da se seku nokti. Papagaj ima malo veće nokte, još mu nesmetaju ali oni ipak rastu. Koliko i kako mu se seku nokti? Znači, pitanje je: Kako se seku tigrici nokti? Tereza Djokić

O: Ptice, kućni ljubimci, kao što je Vaša tigrica, zbog toga što većinu svog života provedu u kavezima ili volijerama, gde im je kretanje ipak ograničeno, više miruju i sede na prečkama koje su uglavnom neadekvatne debljine, nokti na njihovim nožicama se manje troše i često postaju predugi i nepravilnog oblika. Ukoliko je nokte ipak potrebno skraćivati, onda je to potrebno činiti specijalnim  makazama za tu namenu (možete ih nabaviti u Pet centru). Oko 2 mm nokta uvek možete otkloniti bez straha da će doći do krvarenja. Prst ptičice prethodno okrenete prema izvoru svetlosti kako bi procenili dokle ide krvni sud. Prekomerno skraćivanje dovodi do krvarenja koje se zaustavlja pritiskom prsta na nožicu ptice (tupferom ili gazom) ili premaže jodnom tinkturom.

Ipak, predložila bih Vam da prvi put odvedete tigricu kod veterinara i pogledate kako se to  pravilno radi i do koje granice se nokti mogu skratiti.

Ono što je važno, a tiče se ambijentalnih uslova u kojima je tigrica, je to da joj obezbedite prečkice odgovarajuće debljine, napravljene od nekog mekog drveta kako bi tigrica mogla nesmetano da troši nokte.
 

OZNAKE: