Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva dana kupio sam kozicu (u Pet Centru), boje cimeta. Prvi dan je sve bilo u redu, medjutim drugog dana primetio sam da se ona intenzivno češe po kljunu i oko vrata. Osim toga, sve ostalo sa njom je u redu, normalno jede, izmet joj je u redu i normalno se druži sa drugom žutom kozicom koju držim u istom kavezu.  Interesuje šta bi mogao da bude problem? Napominjem da se žuta kozica ne češe, odnosno češe se samo nekoliko puta dnevno. Ima li potrebe da pticu odvedem vetrinaru? Unapred hvala, Vuk

O: Češanje  može da bude posledica više različitifh faktora.

Ako su ptice izložene stresnim situacijama kao što je preterana buka, premeštanje kaveza i promene mesta boravka (što je slučaj sa Vašom kozicom),  može doći do pojačanog češanja, pa i čupanja perja.

Takođe moguće je da kozica upravo prolazi fazu mitarenja, tj. menja staro  perje novim. Mitarenje je normalan proces zamene starog perja novim, koje se kod ptica najčešće odvija jednom godišnje. Ptice u prirodi mitare se  jednom godišnje. Pojedine ptice se mitare neprestano preko godine pa se često i ne primećuje da menjaju perje. Proces mitarenja kod zdrave ptice teče relativno brzo i za mesec dana ptica dobija novo perje. Staro perje ispadne pri mitarenju, samo ili ga ptica  iščupa. Ptice se češkaju i čupkaju stara i propala pera, jer time uklanjaju svrab koji se javlja sa rastom novih pera.

Ptica je zdrava kada joj je perje čisto i uredno, oči nisu suzne i širom su otvorene, nema promena u boji i konzistenciji izmeta, ima čiste i suve nozdrve, kandže nisu predugačke, nema vidljivih otoka i povreda. S obzirom da kod Vaše kozice za sada nisu prisutni simptomi koji bi ukazivali na zdravstvene probleme, sačekajte još neko vreme da se ptica adaptira na nove životne uslove, pa ukoliko ne dođe do poboljšanja ili se pojave neki novi simptomi, bilo bi dobro da u tom slučaju posetite veterinara.
 

OZNAKE: