Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigicu staru oko 6, 7 meseci. Pošto sam pročitala da mu je već vreme da ga puštam napolje da leti, htela sam da vas pitam na koji najlakši način mogu da ga naučim da izlazi napolje. Dosta je živahan i stalno trčkara po šipkicama i cvrkuće. I kako naučiti ptičicu na kadicu za kupanje da se kupa? Ja sam mu stavila posudicu u kavez ali vidim da se plaši i da neće da joj priđe. Nadam se da ćete mi ubrzo odgovoriti. S poštovanjem, Milica

O: Tigrice gaje neku vrstu nepoverenja prema novim stvarima i predmetima u njihovoj okolini.

Ponekad se desi da ako im promenite hranilicu (koja po boji ili obliku znatno odstupa od stare), neko vreme izbegavaju da jedu, promatraju je, a kada shvate da im ne preti opasnost, prilaze i ponašaju se slobodnije.

Isto se dešava i sa kadicom. Iako tigrice obožavaju da se kupaju, kadica je novost, pa će je izbegavati neko vreme. Kadicu sa vodom postavite van kaveza, ali blizu njega, tako da je tigrica može videti. Nakon par dana, ponovo joj stavite kadicu u kavez. Tigrica neće odmah ući u nju, već nakon nekog vremena (npr. par sati). Kada se navikne na novost, kupaće se čim joj se ukaže prilika. Ukoliko je temperatura u prostoriji visoka, neće odoleti kupanju.

Tigrica odbija da napusti kavez ukoliko se oseća nesigurno van njega. Najverovatnije je da će ptica napustiti kavez kada nikoga ne bude bilo u prostoriji. Ostavite otvorena vrata kaveza neko vreme. To ponavljajte svakog dana, bez obzira na ishod, ali nikako nemojte uzimati pticu u ruku, niti premeštati kavez na neko drugo mesto. Ptice se orjentišu na osnovu predmeta koji su u njihovoj okolini, a pomeranjem kaveza remetite im orjentaciju, što može izazvati nesigurnost. Takođe, pomeranje nekih bitnijih predmeta u okolini kaveza (premeštanje komada nameštaja) dovodi pticu u zabunu.

Tigrice su radoznale ptice i svakako će kad tad vaša ptica poželeti da upozna okolinu i napustiti kavez. Dok je napolju, mora osećati svu slobodu, nemojte je nikada juriti, već budite strpljivi.

U procesu pripitomljavanja ptica veoma je bitno da ih nikada silom ne uzimate u ruku. To pticama daje informaciju da ih možete povrediti i na taj način gubite njihovo poverenje. Svaki put kada vide da je Vaša ruka krenula ka njima, oni će se uplašiti i verovatno pobeći. Samostalno se neće usuditi da prilaze.

Poverenje možete steći tako što će Vaša ruka donositi poslatice i voće. Kada se pripitomi, prst će tigrici poslužiti kao prečka i na taj način ćete moći da je "izvučete" iz kaveza.

U svojoj okolini možete držati njenu hranu, u nekoj plitkoj, stabilnoj posudi. Tigrice vrlo brzo ogladne. Vaša tigrica će bojažljivo sleteti kako bi jela i kada primeti da je niko ne ugrožava, osmeliće se kasnije i Vama da priđe kako bi privukla Vašu pažnju.

Za pripitomljavanje ptice je potrebno dosta strpljenja, a ukoliko imate iskustva, proces prilagođavanja ide brže.

 O pripitomljavanju tigrice smo pisali i ovde i ovde.

OZNAKE: