Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja tigrica je iznenadna uginula, bez bilo kakvih vidlijnih simptoma, ne razumem zašto? Možete li mi dati neko objašnjenje, pozdrav, Nebojša
O: Mnogo nam je žao zbog uginuća Vaše ptičice.

Mnogi klinički znaci kod tigrica i drugih ptica su nespecifični, tj. javljaju se kod bolesti čija osnovna priroda može biti veoma različita. Ptice dobro prikrivaju znake bolesti i ponekad je potrebno iskustvo i strpljenje da bi mogle da se uoče svi znaci bolesnog stanja. Tigrice su po prirodi relativno otporne na razna oboljenja i iz tog razloga su najpopularnije ptice kućni ljubimci.

Najčešće se kod njih javljaju problemi probavnog i disajnog sistema. Na poremećaje varenja, naročito proliva, treba odmah reagovati jer usled gubitka tečnosti i elektrolita dolazi do dehidracije, koja predstavlja ozbiljan poremećaj zdravlja. Zatim, ne treba naglašavati ozbiljnost otežanog disanja i prenosa kiseonika do svih ćelija u organizmu. Traume prsne šupljine mogu biti pogubne po njihovo zdravlje, najviše zbog toga toga što im nedostaje dijafragma pa ne mogu da dišu ukoliko dođe do unutrašnjeg krvarenja (posledica rupture plućnog tkiva, jetre i bubrega). Takođe, rupture creva mogu u relativnog kratkom vremenu dovesti do infekcije krvi ili septikemije.

Nedostatak vitamina A dovodi do oštećenja više organskih sistema, zbog toga što je odgovoran za građu epitela. Ipak najčešći su problemi s očima (konjuktivitis) i respiratornim sistemom, gde dolazi do sekundarnih bakterijskih infekcija. Virusi takođe mogu izazvati respiratorne bolesti.

Ako postoji sumnja da je ptičica bolesna, o dve stvari treba prvenstveno voditi računa: toploti i hrani. S obzirom na to da ljubimci žive u veštačkim uslovima, a ne u prirodi, potrebno im je posvetiti više pažnje tokom razmnožavanja, kao i rasta i razvoja mladih.

Bolesnoj ptici je često potreban dodatni izvor toplote, za što mogu poslužiti grejalice uz kavez ili postavljanje grejalice u blizinu. Obično bolesne ptice prestanu da jedu i piju i ponekad je važno do odlaska veterinaru nadoknaditi tečnost, npr. špricom, a može se dati i zaslađeni crni čaj. Važno je takođe da primena antibiotika i drugih lekova bude u isklučivoj nadležnosti veterinara.

OZNAKE: