mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li veliki aleksandar sme da jede mandarinu i njenu koru? Moj to obožava pa Vas pitam da li sme?

Hvala, Miroslav

O: Preporuka iskusnih i "starih" odgajivača ptica je da se agrumi, odnosno pomorandža, limun, grejp ili mandarina, daju tako da se plodovi iscede i umešaju u hranu za ptice. Ako se plod daje direktno, mora se davati kriškica ili trećina, odnosno ne sme se davati  pola  ploda  jer se  pticama (posebno onima sa tanjim kljunom ili sa šiljatim vrhom kljuna) kljun može zaglaviti ili zapeti (ptice obično kljunom dublje prodiru u agrume) za koru ili kožicu te se ptica guši sokom pre nego što uspe izvući kljun iz takvih plodova. Što se tiče kore mandarine, ona se koristi kao insekticid ili repelent u proizvodnji preparata (ogrlice i sprejevi) protiv kožnih parazita kod kućnih ljubimaca jer ima toksično delovanje na buve. Naravno, kod proizvodnje navedenih preparata koriste se vrlo male količine, estrahirane i otopljene u određenom "nosaču", koji se potom aplicira ili prska po krznu ili perju ljubimaca.

Kora mandarine, prema nekim istraživanjima, ima sposobnost vezivanja bakra, kobalta i nikla. Takođe, kod ljudi može izazvati dermatitis ili kontaktnu upalu kože te se slične pojave mogu javiti i kod životinja, posebno ptica koje imaju vrlo ubrzani osnovni metabolizam i negativne posledice se vrlo brzo i jako vide te dovode do uginuća. Zbog navedenih podataka, ne preporučujem davati koru mandarine, koja takođe može sadržati u mikro-količinama druge toksične materije, minerale i pesticide.

Agrume treba našim pernatim ljubimcima davati u adekvatnim količinama, odnosno dnevno po kriškicu i po mogućnosti sa što manje kožice i kore.

OZNAKE: