Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim za pomoć. Posedujem par plavih personata koje uzgajam u spoljnjoj volijeri. Pre par dana sam primetila da ptice leže na jajima. Ne znam šta da radim, s obzirom da ide hladno vreme. Smem li sa sve gnezdom da ih unesem u kuću, ili da ne diram gnezdo dok se ptice ne izlegu? Molim za savet, pošto nemam nikakvog iskustva. Unapred zahvalna! Jelena

O: Personate ( Agapornis Personata ) su afrički papagaji. Poreklom su iz Kenije i Tanzanije. Veličine su oko 15 cm, a osnovna boja im je zelena. Čelo, teme i obrazi su crni sa primesama braon boje.

Potiljačni deo je maslinasto - braon i narandžasto - crven, a vrat im ukrašava prsten žutog perija. Oko očiju im se nalazi neoperjan beli prsten. Ženka ima slabiji intenzitet boja i nešto je krupnija od mužjaka, ali to nije uvek pravilo jer i kod njih kao i kod ostalih Agapornisa je veoma teško odrediti pol, čak i iskusnijim odgajivačima. Prirodno stanište su drveća akacija, pašnjaci i žbinasta rastinja savana, a žive na nadmorskoj visini od 1100 - 1800 m.
 
Polno su zreli sa osam meseci, ali ipak ih je najbolje  pariti u uzrastu 12 - 15 meseci. One izlegu 3 - 8 jaja. Inkubacija traje 22 - 25 dana. Često će se mužjak pridružiti ženki u gnezdu. Mladunci će početi napuštati gnezdo za 38 - 50 dana i za 2 nedelje posle toga biće samostalni.

Kada su snesena jaja, nastaje period leženja na njima da bi se izlegli mladi. Jaja moraju da budu sve vreme na temperaturi koja je blizu temperature tela majke. Nije štetno da se temperatura za kratko vreme snizi, koliko je potrebno da se ptica nahrani. Veća opasnost od rashlađivanja je u prvim fazama razvoja zametka, nego kasnije kada i sam zametak stvara toplotu.

U periodu kada ptica leži na jajima, ne sme se nikako ometati, a s obzirom da ptice leže na jajima već neki period (niste naveli tačno koliko dugo) moj savet bi bio da ih ne premeštate dok se mladi ne izlegu, jer će to biti veći stres, nego što je to spoljašnja temperatura.

OZNAKE: