Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu već 5 godina i danas po prvi put je snijela jaje (sama je, nema mužjaka) - ovo je nova situacija za mene i najvažnije što me zanima jeste - kada treba da uklonim jaje iz kaveza? Da li treba odmah prije nego što se ženka veže za njega ili kao što neki tvrde da treba ostaviti jaje u kavezu dok nimfa sama ne odustane od njih? Neki vlasnici nimfi tvrde da nimfa - ako joj se odmah uzme jaje - ne prestaje nositi jaja dok ih ne skupi, tako da se u tom slučaju zna desiti da stalnim davanjem jaja izgubi kalcija previše i čak ugine. Šta je najoptimalnije da učinim? Takođe me zanima - zašto nije do sad imala jaja nego tek nakon pet godina (otprilike) i koliko jaja će vjerovatno snijeti? Maja

O: Nimfe (Nimphicus hollandicus) je veoma čest kućni ljubimac. Dužina je 30cm,  a na rep otpada 14 - 16cm. U svom prirodnom staništu, u Australiji živi u velikim jatima. Pored prirodne pepeljasto - sive boje, može biti bele, šarene, žute, pa čak i srebrne boje.

Nimfa se pari  do 3 puta godišnje, a ženka snese 4 - 7 jaja. Ženka leži na jajima 19 - 21 dan. Na ovaj način ona svojom toplotom tela greje jaja održavajući konstantnu toplotu i vlažnost i tako obezbeđuje pravilan razvoj zametka. Kao gnezdo može da posluži sandučić od dasaka, veličine 25cm x 25cm i visine 35cm.

Ženke snose jaja (ili su spremne za parenje) kada se nalaze u optimalnim uslovima. Najranije je sa 8 - 9 meseci,  ali može i potrajati sve dok ptica ne oseti sigurnost u prostoriji u kojoj se nalazi. Kada nema mužjaka, ženka snese neoplođeno jaje iz kojeg se neće izleći pile, bez obzira koliko dugo ona leži na njemu. Najbolje bi bilo da ona leži na jajima nekoliko dana (desetak), a zatim uklonite jaje. Bilo bi dobro i da uklonite gnezdo iz kaveza, kako ne bi snosila jaja. U toku nošenja jaja, što može biti i na svakih mesec dana, povećane su potrebe organizma za mineralima.

Preporučila bih Vam da tad ptici pojačate ishranu i da koristiite posebne vitaminsko - mineralne dodatke koji će joj povećati opštu otpornost i pripremiti je za posebne napore kojima se izlaže.

U ponudi Pet Centra, pored gotove hrane i poslastica za nimfe, imamo vitaminsko-mineralne preparate koje možete dodavati Vašoj ptici u toku leženja jaja; Calci - lux, kalcijumski dodatak hrani za ptice; Ferti - vit, vitaminsko - aminokiselinska smeša sa posebnim dodatkom E vitamina; Omni - vit, sredstvo za poboljšanje kondicije ptica; Aminovitamin, vitaminsko aminokiselinski preparat.

OZNAKE: