Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ako ninfa slomi nogu šta će joj se desiti; hoće joj ozdraviti noga i kako joj pomoći? I šta joj dati ako negde napravi veliku ranu na telu?
Boris Rodić

O: Stanje u kome se nalazi Vaša ptica zahteva veterinarski pregled i terapiju. Ako je noga prignječena, a došlo je do jačih oštećenja tkiva i krvnih sudova,  može doći do nekroze prignječenog dela i njegovog posledičnog otpadanja. Tokom odumiranja zdrobljenog tkiva javljaju se sekundarne bakterijske infekcije, što može da dovede do septikemije i uginuća ptice.

Prelomi kostiju najčešće se javljaju na nogama. Uzroci mogu biti mehaničke povrede, deficitarna ishrana, rahitis i omekšanje kostiju. Prognoza zavisi od toga na kom mestu je došlo do preloma. Zatvoreni prelomi često zarastaju spontano, s tim da je ptici nogu neophodno fiksirati. Prelomi bliže prstima zarastaju lakše od onih koji su dalje od njih. Kost će zarasti za 20-tak dana. U nekim je slučajevima potrebno izvršiti i amputaciju prelomljenog dela.

Osim lečenja, potrebno je ptici da obezbedite čisto mesto boravka i da iz kaveza uklonite prečkice da bi ptica boravola na dnu kaveza i što manje opterećivala oboleli ekstremitet.

Kao što sam već napomenula, neophodno je da prvo posetite veterinara koji će uraditi klinički pregled i preduzeti odgovarajuće mere, a kao dopunu ishrani i za brži oporavak Vaše price možete da koristite sledeće preparate iz naše ponude:

Omni - vit - posebna mešavina vitamina i amino kiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Glavne osobine su mu brzi i sigurniji rezultati, snažan i efikasan, zadovoljava potrebu za vitaminima i amino kiselinama. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

Calci - lux - izvor kalcijuma koji se rastvara u vodi. Daje se za optimalno formiranje skeleta mladih ptica, u slučaju nedostatka kalcijuma. Glavne osobine su mu brz izvor kalcijuma, lako svarljiv, veoma dobro se rastvara u vodi. Doziranje: U slučaju prevencije: dvaput nedeljno ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Pre i posle perioda razmnožavanja: dnevno dve ravne kašike na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Ukoliko je primećen nedostatak kalcijuma: dnevno tri ravne kašike.

OZNAKE: