mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam pre 3 dana nimfu i stara je 6 meseci, raspitala sam se sve o njoj, ali kada sam je donela kući, normalno je da je uplašena jer je odvojena od svog jata, ali već dva dana je nakostrešena, i kunja, kada joj priđem gleda me ali je i dalje nakostrešena, i po malo se trese, izmet joj je svetlo žute boje, da li sam je kupila nešto bolesnu, ili je to samo dok se ne opusti? Hvala unapred... Marija

O: Zdrava nimga je živahna, umereno jede, pije, perje joj je uredno i polegnuto (osim nakon kupanja ili uređivanja kada se ptica nakostreši upravo da bi prosušila i rasporedila perje).

Ptice u dobroj kondiciji lete bez poteškoća, stabilno stoje na prečkicama i koordiniranih su pokreta.

Zdrave ptice hranjene zrnjem imaju izmet tamnozelene do crne boje, testaste do tvrde konzistencije. Središnji deo izmeta čine urati beličaste boje i vodenaste konzistencije, što je zapravo mokraća ptica, a oni s ostacima nesvarene hrane formiraju izmet. 

Broj stolica je različit, a može ih biti i više od 30 na dan. Pri hranjenju ptica zelenom hranom izmet može biti zelenkast, promočen i mekše konzistencije. Uopšteno, neformiran, kašast i vodenasto redak izmet upozorava na oboljenje. Svetliji izmet može biti i simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta.

O prolivu kod ptice pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u svom prethodnom ogovoru pod naslovom „Proliv kod nimfe“.

Kod nimfi se, kao i kod ostalih ptica, velik broj bolesti ispoljava istim ili vrlo sličnim simptomima. Oni mogu biti slabije ili jače izraženi, a vlasnici u pravilu vrlo rano opažaju odstupanja od normalnog ponašanja i izgleda ptica. Bolesne ptice manje jedu ili prestaju da uzimaju hranu (ponekad se kao simptom javlja prejedanje), povraćaju sadržaj iz voljke, stolica je promenjene boje i konzistencije (proliv, zatvor), javljaju se tegobe od strane disajnog sistema (kijanje, kašljanje, iscedak iz nosnih otvora, otežano disanje, promenjeno oglašavanje). Znak poremećenog zdravlja je i promena u boji, količini, i brzini rasta perja (produženo ili izostalo mitarenje).

Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, poluzatvorene ili zatvorene oči, prestaju da se oglašavaju, a glavu zavlače pod krila ili je drže zabačenu u nefiziološkom položaju. Iscrpljene jedinke čuče na dnu kaveza, ne pokazuju strah i daju da se drže u ruke bez imalo otpora.

Vodite računa da ptičica nije na promaji ili na direktnom suncu, jer i u tom slučaju znaju da narogoše perje. Za sada Vam savetujem da u ishranu uvedite neki od vitaminski preparat proizvođača Anima strath za imunitet i apetit .

Ukoliko se ovakvo stanje nastavi kroz naredni period svakako se obratite svome veterinaru. 

OZNAKE: