Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja Nimfu, kupila sam je pre par dana i primetila sam da je posle par dana dobila proliv (danas) i stalno je nešto besna. Kad joj se približim čini mi se da bi me ujela da može. Čini mi se da slabo jede. Ne dajem joj hladnu vodu niti je držim na promaji. Osim toga nisam primetila ništa čudno. Ne znam šta je u pitanju i šta da radim?
Hvala unapred na pomoći, Milka

O: Proliv predstavlja povećanje obima i sadržaja ili učestalosti pražnjenja creva. Proliv kod ptica je najčešće znak poremećenog zdravstvenog stanja.

Uzrok proliva mogu biti različite infekcije (bakterijske i virusne), ali proliv ponekad može da bude i posledica nagle promene hrane, ishrane bogatije zelenom hranom (posebno treba biti oprezan sa zelenom salatom koja je čest uzrok digestivnih smetnji) ili voćem (koje nije sveže ili je prskano raznim pesticidima), konzumiranjem pokvarene hrane, reakcija na strano telo, trovanje...

U slučajevima kada je hrana uzrok, preporučuje se da se obustavi davanje voća i povrća, a davati samo proso (dok se stanje ne popravi).

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, najčešći su uzročnici bakterije iz roda Salmonella ili Escherichia coli. Nastanku bolesti pogoduje stres - zbog transporta, nagle promene hrane, temperaturna variranja i slično.

Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, proliv, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, lepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljnost i drhtanje, a ponekad i čupanje perja sa područja stomaka. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ptice i bakteriološkim ispitivanjem fecesa. Lečenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i/ili parenteralno. Bakterijski enteritis uglavnom se može sprečiti redovnom higijenom kaveza (da bi se onemogućila fekalna kontaminacija posudica sa hranom i vodom).

Kod nas u Pet centru možete da kupite preparat Bio-digest, koji se daje za bolje varenje, kod proliva. To je prirodan izvor hrane za optimalnu crevnu floru, obezbeđuje bolju konzistentnost izmeta.

Ukoliko se stanje kod vaše Nimfe ne poboljša u roku od 24 časa, svakako se što pre obratite veterinaru koji će uraditi klinički pregled ptice i ako je potrebno preporučiti određenu terapiju.

OZNAKE: