Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam mužjaka tigrice pre dva meseca i jako je plašljiv, kada ga pustim da leti po sobi ne zna da se vrati u kavez. Kako da ga pripitomim i koliko to traje?
Unapred hvala, Aleksandra

O: Tigrice su društvena bića a i zahtevaju dosta pažnje. Prva faza pripitomljavanja(koju ste već prošli, s obzirom da je ptičica dva meseca kod Vas) podrazumeva držanje ptice u kavezu kako bi se prilagodila na novu sredinu. Sledeći korak podrazumeva prilagođavanje na Vas, tako što ćete joj davati hranu ili poslastice iz ruke.

Sa ovim se može početi postepeno kada se hrana menja u kavezu.

Kada polako ptičica prestane da se boji, ruka se pruža blago da bi joj se ponudilo da stane na nju.

Pošto su tigrice socijalna bića, ako su duže vreme bile usamljene proces prilagođavanja traje duže. U tom slučaju bi bilo korisno nabaviti joj društvo.

Kada se počne sa puštanjem iz kaveza u početku je važno navući zavese i zatvoriti razmake između ormara i zidova kako ne bi došlo do neželjenih situacija. U prostoru u koji se pušta ne bi bilo loše improvizovati neku ljuljašku za ptice kako bi mogla da sleti.

Nazad u kavez je možete privući na više načina - ili stavljanjem neke poslastice u kavez ili stvaranjem zvukova u blizini kaveza koji joj se sviđaju i mogu joj biti interesantni za povratak nazad.

U svakom slučaju najvažniji preduslov za pripitomljavanje Vaše ptičice je Vaše strpljenje i upornost.

OZNAKE: