Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako se može razlikovati muška od ženske ninfe? I koje treba ubacivati vitamine za mišićnu masu i za ojačanje kostiju? Hvala unapred. Boris

O: Gotovo je nemoguće da razlikujete pol mladih nimfi (pticu do 10 meseci starosti). U toj starosti za sve nimfe rekli bi da su ženke, a razlike postaju uočljivije posle prvog mitarenja (7-10 mes.). Prepoznavanje pola zavisi od boje nimfe.  Najlakše je odrediti pol kod sivih nimfi. Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto - sivom ćubom i crvenim obrazima.

Ženkina repna pera sa donje strane su poprečno prugasta ili šarena. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena, tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena, tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije crveno obojen obraz (lako je uočiti poređenjem ukoliko imate mužjaka i ženku, ali ako imate samo jednu pticu veoma je teško ). Kod žutih nimfi je pege ispod krila nešto teže uočiti (tamnije žute tačke).

Pol se može naslutiti i po ponašanju ptice, pogotovo ako ih imate više. Mužjaci se udvaraju ženkama i dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po kavezu (naravno ako imate nimfe različitog pola ).

Iz bogate ponude naših preparata za ptice, izdvojila bi Vam:

OMNI - vit:
Posebna mešavina vitamina i amino kiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Glavne osobine su mu brzi i sigurniji rezultati, snažan i efikasan, zadovoljava potrebu za vitaminima i amino kiselinama. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

MUTA-vit:
Posebna mešavina vitamina i amino kiselina sa ekstra velikim procentom sumporaste amino kiseline i biotina.
Daje se za stimulisanje rasta perja tokom mitarenja, u slučaju opadanja perja zbog poremećenog metabolizma, za još lepše perje tokom izložbe, nakon korišćenja antibiotika, za poboljšano funkcionisanje jetre. Glavne osobine su mu da stimuliše rast novog i opšte stanje perja, čuva jetru, pruža optimalan rad metabolizma, sprečava konstantno mitarenje. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

CALCI - lux:
Izvor kalcijuma koji se rastvara u vodi. Daje se za optimalno formiranje skeleta mladih ptica, u slučaju nedostatka kalcijuma. Glavne osobine su mu brz izvor kalcijuma, lako svarljiv, veoma dobro se rastvara u vodi.
Doziranje: U slučaju prevencije: dvaput nedeljno ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Pre i posle perioda razmnožavanja: dnevno dve ravne kašike na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Ukoliko je primećen nedostatak kalcijuma: dnevno tri ravne kašike.

OZNAKE: