mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Budući da o spomenutoj vrsti ne znam gotovo ništa, molila bih Vas da me napišete par informacija o istoj. Koliko žive? Vole li više samoću ili život u paru? Čime da ih hranim? Koliko prostora im je potrebno? Kako razlikovati mužjaka od ženke? I slično. Unapred hvala, Ljijana

O: Dijamantska zeba (Stagonopleura guttata, noviji naziv Emblema guttata) je vrsta estrildnih zeba koje su poreklom iz Australije gde žive u šumama eukaliptusa, provode većinu vremena na tlu u potrazi za semenkama i insektima. Imaju jarko crveni kljun, oči i zadnji deo. Ispod grla imaju crnu prugu koja ide vodoravno do nižih delova krila koja su isto crna sa belim tačkicama. Ostatak krila je svetlo smeđe boje. Glava i leđa su svetlo sive boje, a stomak i brada su beli. Ovo je najmanja vrsta zebica. Životni vek im je 5-7 godina. Veličina 12 cm. Vrlo je popularna i atraktivna ptica.  Kavez ne bi smeo biti manji od 90x40x40 cm. To je veličina za jedan par. Najbolje ih je držati u paru ili mešanim kolonijama u volijeri koja ima u sebi biljke ili puno prečkica i grana kao i dovoljno mesta za let.

Hrane se detelinom, spanaćom, brokulom, crvima, malim insektima i njihovim larvama. Od kupovne hrane jedu hranu za ptice egzote, u drugu posudicu potrebno im je stavljati grit, a ukoliko želite da ih parite potrebno je ishranu pojačavati i dodavati jajčane smese i vitamine u vodu. Samo ženke sede na jajima. Za gnezdo koriste različite materijale, kao što su kokosova vlakna, papir nasečen na trake, suve travke i perje. Mogu se pariti sa 9-12 meseci starosti i najbolje je spariti ih kao par kada su mlade. Mužjak dok peva u ustima nosi grančicu i skakuće gore-dole. Pare se od septembra do kraja aprila i od avgusta do januara u divljini. Ženka polaže 4-6 jaja i sedi na njima 14 dana. 21 dan nakon što se izlegnu napuštaju gnezdo i još 21 dan nakon toga postanu samostalni, a do tada ih hrane i ženka i mužjak.

OZNAKE: