Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Javljam se ponovo sa molbom da mi ponovo date odgovor šta da radim sa svojim ptičicama. Naime, kupila sam ženkicu Australijske zebe i mužjak ju je prihvatio nakon uginuća prve ženke. Ali ova je mlada i - koliko sam primetila - nakon svakog parenja, kada treba da izleže jaje, jako se muči. Jednostavno ne može da leti, samo puzi i skakuće po kavezu i tako dva dana sve dok ne izleže jaje. Meni je jako žao kad je vidim i ne znam šta da radim, interesuje me postoji li neki način da se spreči da leže jaja s obzirom da su to ptice?
Hvala na vašem odgovoru.
Pozdrav, Lea

O: Problemi sa leženjem jaja mogu se javiti kod ptica, a ukoliko se jave kod mladih ptica - mogu biti trajan problem. Pozadina ovog problema je uglavnom patologija reproduktivnog trakta.

Najčešći uzrok zadržavanja jaja kod mlađih ptica su nedovoljno razvijeni jajovod i kloaka.

Kod starijih ptica uzroci su: neizbalansirana ishrana, nedostatak vitamina u hrani, gojaznost, nagle promene temperature okolne sredine, nedovoljno sunca, nedovoljna aktivnost, starost, iznurenost ženke, suviše velika jaja, spazam glatke muskulature jajovoda, zapaljenje kloake, jaja sa nepravilnom ljuskom, jaja bez formirane ljuske, kao i stresne situacije.

Napori da se ptica oslobodi jajeta smenjuju se sa periodima normalnog ponašanja. Ova pojava može imati i brojne posledice a nije retkost da se završi i uginućem. Kao posledica stalnog napinjanja može doći do prolapsusa jajovoda i kloake. Zadržano jaje može vršiti pritisak i na debelo crevo, ureteru, velike krvne sudove karlice.

Kada se desi zadržavanje jajeta, ptici možete pomoći na sledeći način: ako je jaje dovoljno nisko, u kloaku nakapati dve kapi čistog maslinovog ulja a zatim vršiti masažu trbušnog zida tokom 10-15 minuta, sa ciljem da se jaje izbaci. Neki autori preporučuju da se kloaka i njena okolina namažu uljem, a potom svakih 3-4 sata pticu izlagati delovanju temperature 28-30 stepeni celzijusa u trajanju od 20 minuta. Jaje se ponekad može izbaciti tako što se predhodno razbije, a zatim pincetom pojedini delovi vade napolje (što nikako ne preporučam bez asistencije iskusnog veterinara).

Na proces leženja jaja ne možete uticati na drugi način.

OZNAKE: