Kijanje tigrice
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve tigrice stare otprilike 5 - 6 meseci. Ponekad čujem da moja tigica kine 4 - 5 puta za redom. Zanima me da li je to normalno ili to znači da mi je tigrica bolesna? Takođe me zanima koji je pravilan način podrezivanja kandži tigricama i na koliko se to mora raditi?
Hvala, Iva

O: Kijanje je prirodan proces kojim organizam pokušava da izbaci uglavnom sekret iz gornjih disajnih puteva. Kijanje može biti uslovljeno bakterijskom infekcijama sinusa, ali i posledica iritacije disajnih puteva (prašina, alergije itd.).

Posmatrajte vaše ptice pa ukoliko primetite da su im je perje nakostrešeno, obavezno posetite veterinara jer banalna prehlada vrlo lako može preći u upalu pluća.

Za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi uzeti bris kako bi se videlo tačno o kojem se uzroku radi,da bi  prema nalazu preuzela odgovarajuća terapija.

Koliko često obrezivati nokte kod ptica zavisi od brzine rasta i postoji li mogućnost da u kavezu troši nokte. Dakle pravila nema.

Kad primetite da su nokti predugački, tj. da smetaju papigi da se prima za prećku ili da hoda po dnu kreletke nokte treba podrezati.

Prilikom rezanja treba paziti da se ne povredi živi deo nokta (u noktu izgleda kao krvna žilica), dakle režete par milimetara pre živog dela nokta.

Ukoliko se ne smatrate sposobnim da režati nokte idite s pticom kod veterinara i taj zahvat prepustite njima.

 

OZNAKE: