Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedno neobično pitanje za Vas. Interesuje me da li se u Srbiji ptica kos može držati kao kućni ljubimac? U nekim drugim dalekim zemljama ovakva opcija je moguća, ali nisam upućena kako je to kod nas regulisano. Da li možda imate neku informaciju o tome? I ukoliko je moguće imati ovu prelepu pticu, gde može da se nabavi?
Pozdrav, Kiki

O: Kos (Turdus merula) je ptica pevačica iz porodice drozdova. Dužina kosa iznosi 23 - 29 cm, a težina 80 - 125 g. Ima dugačak rep.

Mužjaci su crni sa narandžastim kljunom i žutim prstenom oko očiju, dok su ženke smeđe boje, nejasno pegave sa donje strane i tamnijeg kljuna. Mladunci su slični ženkama, ali sa jasnim mrkim pegama po telu. Izvorno stanište mu je Evroazija i severna Afrika, a ljudi su ga preneli u Australiju i Novi Zeland. Živi u šumama i baštama u blizini čoveka. Viđa se uglavnom na tlu, gde provodi veći deo vremena, tražeći hranu. Peva najčešće u zoru i predveče, dok se tokom dana retko čuje.

Kos je svaštojed. Hrani se insektima, glistama, semenjem i bobicama. Ponekad jede i manje kičmenjake, kao što su mladi gušteri i žabe. Hranu traži uglavnom po tlu, pa se često može čuti buka koju stvara prevrtanjem suvog lišća i grančica, naglim pokretima unazad. Veštim trzajem vadi iz zemlje gliste, tako da se ne prekinu.

Gnezda prave već u martu, uglavnom po grmovima. Gnezda su velika, duboka, od grančica i drugog materijala, a često dodaju plastične kese i papir. Gnezdo gradi samo ženka i u njega polaže 4 - 5 jaja, glatkih, sjajnih, bledoplave boje sa gustim smeđim mrljama. Ženka leži na njima u proseku dve nedelje. Kad se izlegu mladunci, roditelji ih hrane dve nedelje u gnezdu i još tri nedelje kao poletarce.

Samo one životinje koje potiču iz registrovanih odgajivačnica (koje imaju dozvolu za reprodukciju i prodaju ptica), su dozvoljene za držanje u kućnim uslovima.

Koliko je nama poznato, držanje ove vrste ptica u zarobljeništvu nije dozvoljeno jer se ove ptice jedino mogu naći u prirodnom staništu.

OZNAKE: