Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre oko mesec dana našla sam tigricu. Bilo je jako hladno tih dana. Posle dva-tri dana primetila sam da tigrica teže diše i da joj se tada pomera repić. Zvala sam veterinara ali su rekli da to nije strašno i da će  možda proći i da pratim situaciju. Ja živim u unutrašnjosti i niko se baš mnogo ne bavi pticama. Pre 10-tak dana počeo je da povraća povremeno. Ne svaki dan. Promenio je perje čim sam ga našla, a sada ponovo menja perje. Povremeno opusti krila i ućuti se. Stolica je promenila boju i sada je zelena. Promenila sam hranu ali to nije dalo rezultate. Još uvek je dosta živahan i dosta dobro jede ali se povremeno ućuti i opusti krila i ima problema sa disanjem. Milena

O: Veoma je bitno napraviti razliku između povraćanja i regurgitacije hrane kod ptica. Regurgitacija je normalna pojava kojom se hrana vraća, a predhodi joj zabacivanje glave napred - nazad. Ova pojava može često da se javi kada ptice halapljivo pojedu veliku količinu hrane (posebno poslastice), pa u tom slučaju je potrebno smanjiti količinu hrane. Ponekad je vrlo teško razlikovati ove dve pojave. Povraćanje se javlja kod oboljenja organa za varenje.

Najčešći uzroci koji dovode do povraćanja su infekcije prouzrokovane bakterijama ili gljivicama. Osim toga, povraćanje se može javiti kao posledica prisustva stranog tela, zatim kod proširenja i oboljenja voljke, kao i kod bolesti drugih organa.

Posebnu pažnju treba obratiti na ishranu ptice. Mlade ptice su vrlo osetljive na temperaturu i konzistenciju hrane. Ukoliko dodajete sveže voće i povrće, a tigrica ga ne pojede u roku od 3 - 4 sata, obavezno ga uklonite jer je posle tog vremena podložno kvarenju.

Uzrok otežanog disanja kod tigrice može da bude prehlada zbog izloženosti ptice promaji, hladna voda, jaka temperaturna variranja, infekcija bakterijama i drugim uzročnicima (gljivicama). Lečenje se zasniva na tome da je u prvom redu potrebno otkloniti uzrok (u prvom redu se misli na činjenicu da je potrebno kavez smestiti na neko toplije mesto koje je zaštićeno od direktnog izlaganja promaji i nižim temperaturama).

Od respiratornih oboljenja može da se javi i zapaljenje pluća. Međutim za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi i dodatne dijagnostičke metode, na osnovu kojih će veterinar ako je potrebno sprovesti ili preporučiti odgovarajuću terapiju.
 
Omogućite vašoj tigrici što bolje ambijentalne uslove života i kvalitetnu ishranu, a što se tiče boje stolice - ona kod tigrica inače ima zelenkastu boju sa primesama bele, međutim promene konzistencije i intenzivnije zeleno prebojavanje stolice može nastati i kao posledica konzumiranja velike količine zelene hrane, pa ako ste tigrici davali nešto od zeleniša u većim količinama, pokušajte da to malo redukujete u narednom periodu.

Ishranu možete obogatiti nekim od vitaminsko - mineralnih preparata, koji utiču na opšte stanje ptice, povećavaju otpornost organizma i imaju uticaja u izgradnji lepšeg i kvalitetnijeg perja, a naročito su pokazali pozitivne efekte u slučajevima pojačanog gubitke perja, kako tokom bolesti, tako i u periodu mitarenja.

Ako i pored svega ne dođe do poboljšanja kod vaše tigrice, obavezno se opet obratite veterinaru.

OZNAKE: