ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja tigrica u zadnjih 15 dana ubrzano diše i srce joj jako brzo lupa, pogotovo kada napravi jedan krug letenja. Primećujem gubljenje ravnoteže prilikom okreta od 180 stepeni na prečkici. Kada joj se to dogodi, odlazi na najnižu prečkicu i spava što nije njeno uobičajeno mesto. Primećujem da su joj nogice plavlje, iako je u prostoriji normalna temperatura i nije zadimljeno. Inače, ako ovo zanemarimo, ona je vesela, živahna, normalno jede. Dejana

O: Simptomi koje ste naveli mogu se javljati kod raznih zaraznih (ptičjih) bolesti i oboljenja organa. Kod aspergiloze je otežano disanje najčešći i jedini simptom. Nažalost, kod ove bolesti, koja se prenosi putem hrane, nema pravog i ciljanog leka. Preporučuje se upotreba jodne voda, a antibiotici se daju ako se zdravstvena slika još pogorša zbog naknadnih infekcija bakterijama i virusima. Nastojte pticu držati što više u kavezu, kako se ne bi previše fizički umarala, što zahteva još veći dotok vazduha i pojačanu cirkulaciju, koja je već oslabljena zbog mogućeg oboljenja.

Pokušajte joj davati mekšu hranu (kuvano jaje, sok od pomoradže, struganu šargarepu, mrvljeni keks) i obratite se veterinaru radi tačne dijagnoze i ciljane terapije.

OZNAKE: