mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo tigricu skoro pet godina. U poslednjih sedam dana uglavnom drži sklopljene kapke. Utisak je da više i ne vidi. Po kavezu se kreće na dodir, kljunom ispituje šta je okolo nje pa se tek onda kreće. Bili smo na veterinarskom, dobili antibiotik i kapi, Chloramphenicol. Stvari se ne menjaju, novo je da sada većinu vremena provede u uglu kaveza. Imate li ideju o čemu se radi i kako možemo pomoći. Veliko hvala. Damir


O: Simptomi koje ste naveli ukazuju na to da se radi o poremećaju opšteg stanja, ali s obzirom da se radi o opštim simptomima, ovim putem nije moguće znati o kojem se tačno oboljenju radi.


Dijagnostika postojeće bolesti kod životinja podrazumeva čitav niz analiza i dijagnostičkih metoda koje pomažu veterinaru da dođe do zaključka o kojem se oboljenju radi. Važno je razumeti da rezultati ni jedne samostalne analize ne znače i definitivnu dijagnozu već se smatraju samo smernicama koje ukazuju na mogućnost nekog od brojnih patoloških stanja.

Osnov svake dijagnoze predstavlja klinički pregled životinje koji može uraditi samo veterinar kliničar, koji se baš zbog toga smatra superiornim u donošenju dijagnoze. Međutim nekada ni nakon kliničkog pregleda nije moguće sa sigurnošću reći o čemu se radi i tada se pribegava simptomatskom lečenju, što je vaš veterinar i uradio. Pratite njegove savete kada je u pitanju dužina aplikovanja antibiotika.

Osim toga tigrici kroz vodu možete davati i vitaminske preparate za jačanje opšte otpornosti organizma. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, možete malo podići temperaturu spoljašnje sredine, tako što ćete pored kaveze staviti neki izvor toplote. Najbolje je da to bude sijalica (lampa) postavljena pored ugla kaveza u kojem ona najčešće boravi.

Takođe joj omogućite stalno dostupnu kvalitetnu hranu i povremeno sveže voće i povrće. Za vreme davanja terapije i tokom perioda oporavka nemojte je puštati van kaveza, kako ne bi trošila energiju na dodatne aktivnosti.

OZNAKE: