Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam aleksandra. Ja mu stavim ruku u kavez on neće da ugrize. Ako mu prst stavim vodoravno on se popne na njega (kavez je visok 1 m i dosta je širok). A ako prst stavim u pravcu njega onda krene da skače. Da li je bolje da ga držim u malo manjem kavezu. Da li prilikom učenja reči sme da izađe sa kavezom napolje (u slučaju da je leto). I možda konkretno neki savet, npr. kako da probam da ga naučim ili možda kako da ga najlakše oslobodim straha. Najbolje bi bilo ako mi date neki konkretan savet (šta, kako, gde i kada treba da radim). Hvala unapred!
O: Kada se ptica udobno oseća kada ste Vi u blizini kaveza, hrani se kraj Vas, uzima hranu iz ruke i sama se približava strani kaveza kojoj ste najbliži, vreme je da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite mu semenku prosa ili suncokreta ali nemojte pokušati da ga dirate ako se sklanja od Vaše ruke. Držite ruku unutar kaveza ne radeći ništa, već samo da se navikne na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da mu ruka ne čini ništa loše, ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa treba biti strpljivi.

Kada prestane da beži od Vaše ruke možete početi lagano da približavate ruku ka njemu sve do onog dana kada će Vam dati da ga lagano dirnete u prsa. Bitno je nastavljati sa tihim i mirnim govorom dok to radite. Kada se bude osećao sigurnim kada Vaša ruka dodiruje njegovo telo možete ga nežno pritisnuti u području stomaka i malo ga gurnuti. Velika je verovatnoća da će tada jednom nogom stati na Vaš prst. Ako ga ovo ne preplaši možete ga opet lagano gurnuti kada će verovatno podignuti i drugu nogu i stati na Vašu ruku. 

Većinom odmah odskoče, ali tada Vi trebate ostati mirni i pokušati ponovo ako nije preplašen. Takođe, imajte na umu kako ptice obično najpre isprobaju prečku pa se tek naknadno uz pomoć kljuna popnu na spomenuto. Ovo se ne može zvati ugrizom, ne boli i normalna je pojava. Budite spremni na ovo i nemojte povući ruku ako pre stajanja testira Vaš prst. Sve navedeno radite unutar kaveza jer se u njemu oseća sigurnijim nego napolje.


Iako je vrlo verovatno jako uzbudljivo kada prvi puta stane na Vašu ruku pokušajte da ostanete mirni i nastavite da govorite mirnim glasom. Nemojte žuriti da ga uzimate van kaveza kada prvi put stane na Vašu ruku jer Vas još uvek upoznaje i iako se oseća udobno kraj Vas dok je u kavezu može se preplašiti kada ga izvadite iz kaveza.
Nakon redovnog stajanja na Vaš prst i ruku sledi obično učenje na rame jer se ugodno osećaju u kontaktu sa vlasnikom. Ovo je više spontana pojava, u želji za istraživanjem jednostavno penjući se duž ruke dolaze na rame. Proces možete ubrzati naravno, nagrađivanjem.

Pticu bi trebalo postepeno aklimatizovati na spoljašnje uslove, a to bi bilo poželjno započeti u toplijem delu godine (proleće) jer će se ptica promenom sezona, uz raznovrsnu ishranu i dobro smešetnu volijeru uspešno prilagoditi. Mali aleksandri se obično izvode napolje u volijete u aprilu. Jednom prilagođena ptica može podneti temperaturu okoline i do -6 stepeni C, ali vlažnost ne sme biti viša od 30%.

Volijera mora biti okrenuta prema jugu, jedna strana mora biti zaštićena sa staklom ili nekim drugim nepropusnim materijalom da bi se ptica zaštitila od vetra, kiše ili slične vremenske nepogode. Ova papagaj je snažni letač i mora imati mogućnosti da leti ili barem malo poleti između dve prečke unutar volijere. Stoga, ukoliko im ne osiguramo dovoljno veliku volijeru može doći do raznih zdravstvenih poremećaja. Npr., mužjaci postaju tromi i neplodni, što je naročito važno ukoliko vlasnik želi da se bavi uzgojem ovih papagaja. Najmanje preporučene dimnezije volijere su: širina 60 cm x dubina 45 cm x visina 90 cm.

Ovim pticama se daje smesa semenki namenjena za ovakve vrste, uz sezonsko sveže voće i povrće. Meso se može davati kuvano, ali ga uzgajivači izbegavaju (osim u slučaju potrebe za pojačanom ishranom belančevinama).

Kupanje se preporuča u jutarnjim satima, najbolje špricanjem pomoću raspršivača, ali ga nikako ne preporučamo tokom zime ako se ptica drži u vanjskoj volijeri.

Zapamtite da pripitomljavanje i uvežbavanje Vašeg aleksandra zahteva strpljenje, pa nikada ga nemojte kažnjavati. To će jedino uništiti poverenje koje ste toliko dugo gradili. Kad se napokon Vaš aleksandar oslobodi možete započeti sa treniranjem pričanja. Preporučujem Vam ograničavanje kretanja, tj. letenja po stanu dok se Vaš ljubimac u potpunosti ne opusti jer bi se u protivnom mogao naći u nepoznatom okruženju sam i nezaštićen.

Više informacija o pripitomljavanju i učenju govora malog aleksandra pisala je kolegini Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Pripiromljavanje i učenje govora malog aleksandra.

OZNAKE: