ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Našla sam dosta informacija o razmnožavanju zeba ali nikako da nađem ono što je kod nas problem. Već četvrto jaje polome ili izbace iz gnezda. Mužjak i ženka su u pitanju, ne znam koje starosti, međutim tamo gde su kupljeni rečeno mi je da su spremni za parenje i neće biti problema. Mogu li još nesto da uradim da se to ne dešava, ili je sve stvar prirode? Unapred hvala,  Bojana
 
O: Kod zeba je lako uočljiva spremnost za parenjem, s obzirom da jedinke počinju da pripremaju gnezdo, a mužjak u to vreme započinje pevanje pesme kojom se udvara ženki. Čim bude prihvaćen od strane ženke pokušaće da se popne na njena leđa. Samo parenje traje kratko i ponavlja se više puta.


Ženka snese uglavnom svakog dana po jedno jaje što čini ukupno od 3 do 8 jaja.


U toku samog pravljenja gnezda, ptice se nikako ne smeju uznemiravati. Kavez se ne pomera sa mesta koje pticama odgovara. Samo gnezdo u kavezu treba postaviti sa što više prečaka koje gnezdo čine lako dostupnim.

Na taj način se ptice osećaju sigurnije. Materijal za izgradnju gnezda može biti različit, ali im najviše odgovara seno.

Ishrana u toku gnežđenja mora biti pojačana - jajčana smeša ili gotova hrana za razmnožavanje ptica. U toku parenja, ali i generalno, vrlo je bitno da ptice imaju dovoljon dugačak i kvalitetan foto period tokom dana. Prirodna svetlost je najbolja, te Vam savetujemo da ptice budu smeštene u svetlu prostoriju. Ukoliko je dan oblačan i mračan, savetuje se paljenje svetla. Svetlo pozitivno stimuliše sve životne procese. Period odmora, tj. mraka se takođe mora poštovati, jer ptice tada odmaraju. Minimum 8 sati odmora trebalo bi im se obezbediti svakog dana (najbolje je pratiti prirodnu smenu dana i noći).

Problem koji pominjete uglavnom nastaje kada se ptice previše uznemiravaju, ili kada je mesto na kojem su smeštene po njima neadekvatno (buka, vibracije, strujanje vazduha).


U literaturi se često pominje agresivnost jednog od partnera, koja se manifestuje stalnim kljucanjem i proganjanjem. Ponekada se ta vrsta agresije prenese i na jaja i mladunce. Takve jedinke se isključuju iz priploda ili se pokušava parenje sa drugim partnerom.


U slučaju da su Vam potrebne još neke informacije u vezi razmnožavanja zeba i problema koji se mogu pojaviti u vezi sa tim, savetovala bih Vam da se dodatno posavetujete sa iskusnim odgajivačima zeba.

OZNAKE: