Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam pre tri dana 2 žuto-sive nimfe kod vas. Prvog dana, kada smo ih doveli u stan bili su toliko mirni da se nisu ni pomerali. Druga dva dana i danas vrlo su aktivni i non-stop krešte (pevaju). Želim da mi odgovorite na sledeća pitanja: kako i posle kog perioda dolazi do mitarenja kod žuto-sivih nimfi, u kom periodu i kako mogu da razlikujem pol kod žuto-sivih nimfi, koliko treba stavljati slatkiša u kavez ("Bar Klas", "Power Vit-Kolby"), da li jedna drugu nimfu vole da čiste (primetio sam da jedna nimfa drugoj čisti deo oko kljuna, tj. nozdrve)? Zašto moja nimfa neko vreme drhti, da li je od straha ili od nečega drugog?
Unapred se zahvaljujem, Đorđe

O: Prvo mitarenje kod nimfi nastaje u uzrastu od 7 do 10 meseci. Mitarenje je normalan proces zamene starog perja novim, koje se kod ptica najčešće odvija jednom godišnje. Ptice u prirodi mitare se intenzivno jednom godišnje, za razliku od ptica koje se drže u kavezima, čije mitarenje nije potpuno i intenzivno, pa čak neke ptice se mitare neprekidno tokom čitave godine, pa se često i ne primećuje da menjaju perje. Proces mitarenja kod zdrave ptice teče relativno brzo i za mesec dana ptica dobija novo perje. Ono se gubi postupno, pa ptice nikada ne izgube odjednom sva pera na pojedinom delu tela. Staro perje ispadne pri mitarenju samo ili ga ptica sama iščupa. Ptice  čupaju stara i propala pera, jer time otklanjaju svrab koji se javlja sa rastom novih pera.

S obzirom da je zamena perja vrlo zahtevna za organizam ptice, one su više izložene banalnim infekcijama i različitim bolestima. U toku mitarenja dolazi do znatnog smanjenja količine kalcijuma u kostima (demineralizacije), pa su kosti krhke i podložne lomovima. Iz tog razloga je preporučljivo da u tom periodu ptice držite u kavezu i ne puštate ih da se slobodno kreću po prostoriji. Preporučujem Vam da uobičajenu ishranu ptice u peridu mitarenja obogatite multivitaminskim i mineralnim dodacima.

Gotovo je nemoguće da razlikujete pol mladih nimfi (ptice do 10 meseci starosti). U toj starosti za sve nimfe rekli bi da su ženke, a razlike postaju uočljivije posle prvog mitarenja (7-10 meseci). Prepoznavanje pola zavisi od boje nimfe. Najlakše je odrediti pol kod sivih nimfi. Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto-sivom ćubom i crvenim obrazima.
 
Ženkina repna pera sa donje strane su poprečno prugasta ili šarena. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena, tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane šarena, tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije crveno obojen obraz (lako je uočiti poređenjem ukoliko imate mužjaka i ženku, ali ako imate samo jednu pticu - veoma je teško). Kod žutih nimfi je pege ispod krila nešto teže uočiti (tamnije žute tačke).

Pol se može naslutiti i po ponašanju ptice, pogotovo ako ih imate više. Mužjaci se udvaraju ženkama i dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po kavezu (naravno, ako imate nimfe različitog pola).

Omiljeni bar za ptice (proso po sastavu) ponudite nimfama tako što stavite u kavez povremeno jer to predstavlja poslasticu. Količine nisu određene, a kako ptice jedu već mešavinu semena, nije neophodno da bar konzumiraju u neograničeniom količinama.

Uzajamno čišćenje nimfi je uobičajena pojava u ptica i to predstavlja znak naklonosti jedne prema drugoj.

Drhtanje ptice se javlja u slučaju straha, stresa, hladnoće, nagle promene ambijentalne temperature ili kao početni simptom neke bolesti. S obzirom da Vaša ptica ne kunja, nije nakostrešena i ima očuvan apetit mišljenja sam da nemate razloga za zabrinutost.

Savetujem Vam da obratite pažnju na ponašanje ptice i apetit, da li su oči zatvorene ili suzne, da li je perje čisto, uredno, da li je ptica nakostrešena, da li ima promena u boji i konzistenciji izmeta, da li su nozdrve čiste, bez iscetka i suve, da li su kandže predugačke, da li ima vidljivih otoka ili povreda. 

U slučaju da primetite neke od navedenih simptoma potrebno je da se odmah obratite veterinaru koji bi pregledao pticu i pružio joj stručnu pomoć.

OZNAKE: