Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam žutu tigricu ženku, koja je pitoma i jako živa (mislim da ima oko 2 godine). Međutim, jednu noć kada sam se vratio iz grada i pustio je vani primetio sam da nešto nije u redu sa njenom levom nogicom. Na nju nikako ne može stati. Pogledao sam je i nogica joj je skroz "mlitava", bez ikakvog refleksa. Ona pomera celu nogu, ali je iz zgloba nikako ne savija. Sutradan sam primetio da joj se izmet lepi na perje oko otvora, te je moram oprati. Vodio sam je istog dana kod lokalnog veterinara koji joj je uključio neke antibiotike i vitamine (znam da ima i vitamin B) i da to ukapam u njenu vodu. Nakon toga se skroz psihički popravila i stalno se penje po kavezu. 

Danas ću ponovo ići kod veterinara pa ćemo pokušati da joj slikamo nogu kako bi ustanovili da li ima loma na nozi. Ukoliko ne bude mogućnosti da joj pomognem te ne mogne više hodati, zaista ne bih mogao tako da je gledam kako se pati kad se kreće. Morao bih se odlučiti na najteži potez u mom životu te da je uspavaju.
Molim vas za što brži odgovor, Adi

O: U zavisnosti od dijagnoze koju bude postavio Vaš veterinar na osnovu specijalnih metoda pregleda, zavisi i terapija, kao i prognoza. U okviru svih patoloških stanja koje ste naveli, postoji raspon od najblažeg do najtežeg stanja, ona stanja koja se sa velikim uspehom leče, kao i ona koja se ne mogu izlečiti. Komplikacije u toku lečenja se mogu pojaviti, pa produžiti period oporavka.

Na primer, prelom može biti jednostavan, prelomljeni fragmenti mogu ostati u kontinuitetu, pa bi onda samo izolacijom ekstremiteta kost odlično srasla za nekoliko nedelja. Ali, isto tako, složeni prelom sa dislokacijom fragmenata se teško može sanirati bez hirurške intervencije.

U slučaju da je oštećen nerv koji inerviše povređeni ekstremitet, u zavisnosti od nivoa i obima oštećenja, zavisi i prognoza. Ukoliko je nerv trajno oštećen, prognoza nije povoljna. Paraliza je moguća kod svih životinja i ptica i posledica je povrede nerva i nemogućnosti provođenja nadražaja sa nerava na mišiće. Može biti trajna i privremena, a zavisi od obima oštećenja nerva.

Kod tigrica problem sa nogama često nastaje usled preraslih kandži i neadekvatnih igračaka ili stajalica. Naime, prerasle kandže se mogu lako zakačiti za bilo koji deo kaveza i onemogućiti pomeranje ekstremiteta. Prilikom trzanja noge, kako bi se ptica oslobodila, dolazi do povrede uglavnom mekih tkiva i zglobova. Ukoliko Vaša tigrica ima prerasle kandže, neophodno je da joj ih skratite.

Dok god ne dobijete konkretnu dijagnozu ne možete znati da li će se i kada ptica oporaviti. Pohvalno je to što ipak reaguje na nadražaje, pa bih vas svakako savetovala da je odvedete kod veterinara kao što ste i planirali i da na vreme započnete sa terapijom.

OZNAKE: