Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nedelju dana kupio sam rozenkolisa. Sada hoću da kupim još jednog, ali ne znam koji je pol ovaj kojeg sada imam? Kako mogu da to prepoznam?
Ivan

O: Za rozakolise se smatra kako su monomorfna vrsta papagaja. Vizuelno je gotovo nemoguće odrediti pol jer su i mužjak i ženka vrlo slični. Varijacije u boji izraženije su kada se uporedi mlada i odrasla ptica. Mladi rozakolisi imaju mnogo bleđe boje lica nego odrasli. Nakon prvog mitarenja, u dobi od oko 4 meseca, izrastaju svetlija pera bistrijih boja.  

Osim toga, gornja čeljust mladih ptica je u početku crne boje, a tek kasnije postaje boje slonovače kao što je to kod odraslih jedinki. Osim navedenoga, vrlo je teško na osnovu spoljašnjeg izgleda proceniti starost ptice.

Mužjaci imaju ružićasto - roze čelo, bradu, gornji deo prsa i obraze. Glavna boja tela je tipično svetlo - zelena, iako je sa donje strane malo svetlije boje. Noge su mešane zelenkasto - sive boje dok je kljun boje slonovače. Zadnji deo i perje koje pokriva rep su svetlo - plave boje dok su sama repna pera zelena sa plavkastim vrhovima. Središnja pera imaju crni obrub sa crvenim mrljama prema krajevima.

Ženke su vrlo sličnih boja ali su one bez sjaja. Dakle, gledajući spoljne karakteristike vrlo su slične.

Međutim pol se može odrediti, ukoliko imate ptičicu u ruci, opipavanjem kostiju karlice. Naime, ako su ove kosti smeštene jedna do druge radi se o mužjaku a ako su razdvojene onda je ženka. Zatim, gledajući oblik koji čine repna pera: kod mužjaka je obrnuti trougao dok je kod ženki kvadratičan. Ipak, i ovo je vrlo teško ustanoviti ako nemate drugu pticu za uporedbu.

Smatra se kako su sami mužjaci bolji kućni ljubimci nego što su to ženke. Razlozi za to su različiti i nisu uvek istiniti. Smatra se da su ženke više zaštitnički usmerene prema gnezdu (iskopava rupu za gnezdo i nosi više materijala za gnezdo), kao i prema mladima. Tada je agresivnija. Međutim mnoge ženke su zapravo izvrsni kućni ljubimci ako im se daje dovoljno adekvatne ljubavi i pažnje od odabrane osobe. Postaju jednako povezane i pune ljubavi prema svojim vlasnicima kao i mužjaci.

Rozakolisi su inteligentne i privržene ptičice. Može ih se naučiti da daju poljupce i druge trikove. Imaju sposobnost da nauče zviždati i govoriti. Njihov govor je jasan i upečatljiv. Ono što želite da kaže morate često ponavljati. Ponekad je potrebno mnogo vremena i strpljenja da naučite rozakolisa da govori, međutim neke ptice vrlo brzo uče.


 

OZNAKE: