Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi pomognete sa odgovorom što pre! Juče sam pustila moju nimfu da malo leti,  šetala je po podu, a moj muž je nije video i nagazio joj je na rep. Iščupao joj je skoro ceo rep. Ona je ok ali se tako brinem hoće li joj ponovo izrasti rep i za koiko. Malo se uplašila ali posle toga se sasvim normalno ponašala. Molim Vas da mi odgovorite što pre, jako sam zabrinuta. Ana

O: Pera su proizvodi rožnatog sloja kože, sačinjena od keratina, proteina analognog onom koji čini kosu i nokte ljudi ili rogove i kandže kod životinja. Svako pero raste ponaosob iz svojeg zasebnog kožnog mehurića.

Građeno je od drške i zastavice. Na svaskom peru se razlikuje spoljašnji u unutrašnji deo, u zavisnosti da li je taj deo okrenut ka  telu ili od tela. Svako pero ima  poprečno prugasti mišić koji ga pokreće, pa se tako ptice, "rogušenjem" mogu zaštiti od hladnoće (povećava se izolatorski sloj oko tela).

Postoje 4 vrste pera : Dugo perje namenjeno letenju nalazi se na krilima, repna pera se nalaze na repu i služe za upravljanje kroz vazduh u toku leta, elesno kratko perje pokriva telo ptice i paperje koje  predstavlja topli, rastresiti pokrivač  kože ptice.
Ako se iščupa pero, posle određenog vremena ( par nedelja) ono ponovo izrasta. Ceo rep će se obnoviti i biti isti kao pre. Možete dodavati preparate koji se koriste kao dodaci ishrani.

U ponudi Pet centra se anlazi preparat pod anazivom Aminovitamin koji u svom sastavu ima vitamine i aminokiseline, kao i preparat Muta-vit koji se daje u slučajevoma pojačanog gubitka perja ( mitarenje ili neki drugi razlog). Oba preparata se lako koriste, aplikuju se u vodu za piće i lako doziraju. Neophodno je znati da svaki dan treba napraviti svež rastvor.

OZNAKE: