Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patagonca koji je oko 3 godine star. Njegove su boje crvena sa ljubičastim i plavim. Perje je počelo da opada naglo i da menja boju u sivu. Na ledjima (tačnije ispod vrata) ima mesta gde uopšte nema perja a oko vrata je skroz sivo i očerupano. Raspoloženjem ne pokazuje da je bolestan, baš suporotno, veoma je raspoložen. Molim vas odgovor da li je ovo samo obično mitarenje ili je reč o nekoj bolesti. Ne pamtim da je ikad njegovo perje menjalo boju i da mu perje opada u ovoj količini.
S postovanjem,
Daniel

O: Pojačani gubitak perja može biti znak fiziološkog procesa u organizmu (mitarenje) ili znak određenih bolesti.

Stres je uglavnom pogodan faktor za razvoj bolesti. Ukoliko se ptica - pored toga što gubi perje - i pojačano češe, moguće je da se radi o ektoparazitima. Dijagnoza se obično postavlja pregledom ptice, kada se uočavaju crvenkasta mesta uboda ili se može napraviti ogled sa belom podlogom u kavezu, koja se ostavi preko noći da stoji, pa ukoliko je ptica invadirana ujutru će se na njoj uočiti crvene tačkice. U tom slučaju je potrebno tretirati pticu nekim od insekticida, a u isto vreme je neophodno temeljno očistiti kavez, zatim ga oprati vrućom vodom i na kraju i njega isprskati istim sredstvom.

Osim ektoparazita i stresa, kao uzrok pojačanog gubitka perja treba navesti i kožne alergije, ciste perja i dr.

Većina boja kod ptica nastaje kao različita kombinacija tipova pigmenata. Uopšte se može reći da na boju pera utiču tri elementa: količina crvenog i žutog karotenoida (psitacina), količina melanina i struktura pera. Boja ptica izvedena je iz tri vrste pigmenata unutar osnove pera.

Da bi dobili tačnu dijagnozu, svakako bi Vam savetovala da pticu odvedete na pregled kod veterinara.

Ono što Vi trenutno možete da uradite je da date neki od multivitaminskih preparata. U našoj ponudi, između ostalog, imamo:

- Muta-vit (Orlux) - posebna mešavina vitamina i aminokiselina, koja se daje za stimulisanje rasta perja kod mitarenja, u slučaju opadanja perja kod poremećaja metabolizma, za lepše perje; sprečava konstantno mitarenje
- Can-tax (Orlux) - crveni pigment za ptice, za intenziviranje crvene boje kod ptica

OZNAKE: