Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva papagaja. U pitanju su tigrice (obe su ženke), stare oko 4 god. i primetila sam kod jedne da u poslednjih nekoliko nedelja izbacuje vodu pored izmeta i povremeno se dešava da joj drhte krila. Inače se ponaša kao i obično, dobro jede, pije vode, leti. Čula sam da protiv proliva može da pomogne Flonivin koji se daje tigrici na vrhu čačkalice na 3 sata. Da li postoji još nešto što bi moglo da se uradi povodom proliva i da li drhtanje krila može ukazivati na neku bolest i šta može biti uzrok tome?
Unapred Vam hvala,
Tijana

O: Podrhtavanje krila kod papagaja obično ukazuje na strah, nervozu, nesigurnost ili nepoverenje.

Kada se ptica ovako ponaša potrebno je pronaći uzrok koji dovodi do podrhtavanja. Uzrok drhtanja može biti postojanje bolesti, naročito ako je u pitanju bolan proces.

Drhtanje celog tela, posebno stomaka, kada možete videti perje na stomaku kako se trese, je obično fiziološka pojava i predstavlja pokušaj ptice da se prilagodi promeni temperature u okolini (ukoliko je u prostoriji hladno, drhtanjem se oslobađa energija neophodna za održavanje konstantne telesne temperature).

Proliv predstavlja povećanje obima i sadržaja izmeta ili učestalosti pražnjenja creva. Proliv kod ptica je najčešće znak poremećenog zdravstvenog stanja. O prolivu smo detaljno pisali ovde.

Preporučila bih vam da pticu odvedete kod veterinara i da u međuvremenu (bez veterinarskog pregleda) ne primenjujete nikakvu terapiju na svoju ruku.

OZNAKE: