Veliki apetiti mlade nimfe
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Kupio sam mladu nimfu staru 36 dana, međutim stalno je gladna i stalno jede, danas pojede po punu posudu sa semenkama i traži još, pa me interesuje da li se može prejesti, jer čim nema hrane krešti da joj damo, hvala mnogo. Adis

O: Kako ste naveli da imate mladu nimfu (staru 36 dana), nije neuobičajeno da uzima veće količine hrane s obzirom na to da su njene energetske potrebe puno veće od onih kod odraslih ptica, iz razloga jer se koštani i mišićni sastav idalje razvijaju. Ptice imaju vrlo brzu probavu, tako da vreme od uzimanja hrane do njenog izbacivanja iz kloake je uglavnom je dva do tri sata.

Prejedanje može biti i posledica problema sa voljkom,pa vlasnici mogu primetiti da njihove papige uzimaju veće količine hrane. U vezi pitanja oko prejedanja, postoji mogućnost prejedanja. Znakovi prejedanja su povraćanje hrane, nadutosti i potištenost. Pregledajte hranilicu i proverite da li je nimfa svu hranu pojela ili je deo hrane izbacila. Naime, pitce ne moraju pojesti sve semenke u hranilici, uglavnom biraju one koje su im ukusne. Predlažemo vam da postepeno uvodite i druge oblike hrane kao što je voće u minimalnim količinama, vitamine u vodi za piće, da dodate posudu s gritom pa da pratite ponašanje nimfe. Ukoliko će se nimfa idalje prejedati predlažemo vam da posetite veterinara.

 

OZNAKE: