Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana sam dobila ljubavnog papagaja, mužjaka starog godinu i kako nisam znala ništa o njima, puno informacija sam našla na vašem sajtu, pa i to da trebam kupati papagaja, ali kako, imam jednu hranilicu višak pa sam mislila da je možda to neka mini kada? I da li je prestareo da mu dajem mešavinu keksa i jaja i maka? Nataša

O: Uvek je preporuka da pticama osnovna hrana bude gotova mešavina semenki za papagaje. U kućnim uslovima, pored sveže vode, ishrana im je sastavljena od gotovih mešavina hrane.

Semenasta hrana koja im odgovara je proso, ovas, svetlo seme, kanarinsko seme, sirak, američki sirak i bar prosa uz dodatak voća i povrća kao i neizostavnih minerala i kompleksa vitamina. Od voća nikada ne treba davati kruške, breskve, dinje i lubenice jer mogu izazvati proliv, a od povrća zabranjena je zelena salata, kupus i ostalo glavičasto povrće (kelj, karfiol, ...)

Od zeleniša najbolje im je davati list maslačka, mišjakinju, spanać ili grančicu peršuna sa lišćem, a od povrća šargarepu, krastavac, dršku sa semenjem neljute paprike.

Povremeno možete davati meku hranu - miks od barenih jaja, keksa i malo plavog nemlevenog maka. Ovaj miks se posebno preporučuje kod mlađih jedinki.

Ptice vole vodu i kupanje bi trebali prepustiti njima. Dovoljno je da im za to obezbedite sigurne i adekvatne uslove.

O kupanju ptica pisali smo ovde.


OZNAKE: