Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možda su odgovori na moja pitanja već provučeni kroz ovaj sajt, ali meni je još uvek nejasno sledeće. Dobio sam tri zebe, dve ženke i mužjaka (valjda), znam neke osnovne stvari o uzgoju, ali me interesuje da li mogu njih tri da žive u malo većem kavezu (okruglom) prečnika otprilike 50 cm i da se reprodukuju u njemu? Da li mogu dve ženke u istom kavezu i da li mi treba automatski i dva gnezda za razmnožavanje? Primetio sam da se kao ženke malo biju - ili mi se čini. Gnezdo sam napravio od duleka - ajduka, ali je manji - koliko može jedna ptica da uđe, a ne 10 x 10 x 10, da li će upaliti? I da li je pored gnezda za razmnožavanje preko potrebno gnezdo za spavanje.

Za koliko mogu da očekujem da će se naleći, jer sam čuo da se množe kao lude, pa ne bi prve ptiće da izgubim. Možda sam malo preterao sa pitanjima, ali zaista ne znam kome da se obratim.
Unapred puno zahvalan, Velimir

O: Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11 - 12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6 - 9 meseci.

Za parenje zeba je poželjno da imate dva para, tj. da obezbedite još jednog mužjaka. Nije nemoguće da dođe do oplodnje druge ženke, već je par zeba bitan zbog ležanja na jajima - da se dve ptice smenjuju (mužjak i ženka naizmenično leže na jajima tokom perioda inkubacije).

Zebe nisu mnogo izbirljive po pitanju izgleda gnezda, ali ipak im ponudite optimum (12x10 cm). Ukoliko im je gnezdo malo, neće se najbolje snaći za vreme leženja na jajima. Imajte na umu  da pored jedne ptice, u gnezdo treba da stane i 3 - 8 jaja i prostirka i da ptica treba da ima dovoljno mesta da se pridigne i da kljunom okreće jaja. Skučenost izaziva stres, što znatno utiče na proces parenja i ležanja na jajima. Za svaki par treba da obezbedite po dva gnezda.

Postoje veštačka gnezda koja mogu biti zatvorena ili otvorena, ali moraju po obliku biti što bliža onim u prirodi. Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica. Sitnije zebe traže gnezda veličine 10x12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda.

Dnevno im obezbedite 14 - 16 sati svetla. Temperatura ambijenta treba da bude u intervalu od 5°C pa sve do 30°C. U periodu parenja treba obezbediti pojačanu ishranu, tj. pored osnovne mešavine semena treba dodavati meku hranu na bazi jaja i mineralno - vitaminsko - aminokiselinske preparate.

Ženka izleže 3 - 8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Posle 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.

Agresivnost među ženkama je uobičajena, a ukoliko je veoma izražena moraćete ih razdvojiti, kako ne bi nanele ozbiljne povrede jedna drugoj.

Za početak parenja, neophodno je da im obezbedite sve navedene uslove, da su zebe dovoljno stare, u dobroj kondiciji i zdrave te da je prošao period adaptacije, tj. da su se one potpuno privikle na uslove koji kod Vas vladaju.

U ponudi Pet Centra postoje gnezda koja su optimalnih dimenzija i koja mogu poslužiti za razmnožavanje. Pored gnezda, u našoj ponudi možete naći različite vrste hrana i vitaminsko - mineralnih preparata.

OZNAKE: