aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 12 parova kanarinaca i jedan par koji leži na jajima. Interesuje me čime je najbolje hraniti roditelje i mlade kanarince dok odrastaju. Da li postoji neka specijalna hrana?Pozdrav, Nenad

O: Ishrana kanarinaca treba da obezbedi dovolju količinu belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija, kao i stalno dostupnu svežu vodu. Preporučuje se sledeća šema mešanog semena kao baza ishrane: seme uljne repice 40%, svetlo seme 20%, ljušten ovas 5%, muhar 10%, proso 15%, konopljino seme 10%. Uz ovo, najmanje 2 - 3 puta nedeljno kanarincima treba davati sveže voće i povrće. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.


Najbolje vreme za parenje je od novembra do početka leta. U tom periodu bi trebalo odraditi odabir roditelja i obezbediti određene uslove koji su neophodni za parenje i uspešno izvođenje mladih. Roditelji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 meseci do 5 - 6 god.), pravilno operjali.

Dve nedelje pred parenje daje im se jača hrana bogata belančevinama i vitaminima (uz mešavinu semena dodavati kuvano jaje ili neki od vitaminsko-aminokiselinskih preparata, a posebno se u smeši može povećati procenat konopljinog semena). Kavez koji ste odabrali za izvođenje mladih treba očistiti, dezinfikovati i postaviti gnezdo, presvučeno mekanim materijalom (vuna). Na pod kaveza treba staviti krpice, kako bi ženka sama napravila gnezdo. Posle parenja, obično 5 - 6 dana, ženka snese 3 - 5 jaja, a zatim leži na jajima oko 13 dana. Mužjak može ostati, a možete ga i ukloniti iz kaveza posle parenja.

Kada se izlegu mladi, sprema im se posebna hrana  koja se sastoji od samlevenog kuvanog jajeta, keksa i griza, uz dodatak strugane šargarepe, a ženki na tu mešavinu dodajte sveže voće i povrće. Krajem prve nedelje mladi počinju da dobijaju perje, a posle 10 - 13 dana progledaju. Posle 23 - 25 dana mladi se sami hrane i mogu se odvojiti od roditelja. Ista ishrana im se zadržava do 60-og dana.


U procesu klijanja, kada se zrno izloži određenoj temperaturi i vlagi, pokreću se životni procesi. Dokazano je da zrno dok klija sadrži mnogo više vitamina nego dok miruje, zbog čega klice žitarica i mahunarki predstavljaju najbogatiju hranu za ćelije. Sadrže veliku količinu vitamina B grupe, A i E vitamina i posebno se preporučuju u periodu pripreme za parenje.


Klice se pripremaju na sledeći način: 100 grama pšenice oprati u hladnoj vodi, potopiti u teglu sa vodom, zatvoriti čistom gazom, ostaviti da odstoji 12 sati, a zatim procediti i raširiti na tacni ili keramičkom tanjiru. Ostaviti oko 30 sati na sobnoj temperaturi i povremeno (2  - 3 puta dnevno) poprskati vodom kako bi konstantno bila vlažna.

OZNAKE: