mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam dve zebe i za jdnu sam saznao da je muško tek juče, a druga zebica je cela bela i ne znam da li je muško ili žensko. Da li možda znate da mi kažete kako da razlikujem mušku od ženske zebice?
Hvala, Lazar

O: Mužjak obične zebe (divlje) je lepih boja, grudi su mu crvenomrke, leđa crvenkastomrka, a krila sa krupnim belim pegama. Ženka je siva, nalik na vrapca. Kod tigrastih zeba mužjak je sive boje, a kljun mu je crven ili narandžast. Na obrazu ima fleku braon boje, pored koje je crna linija, koja polazi ispod oka i završava se do kraja fleke na obrazu, pored nje je bela linija koja se prostire do kljuna. Siva su im krila, kao i ostatak glave. Grudi su im bele sa gustim, crnim, horizontalnim prugama. Ispod njih je velika braon fleka sa belim tačkama. Perje ispod repa je  belo, a rep crn, sa horizontalnim belim, širokim prugama. Za razliku od mužjaka ženka nema toliko izraženih boja kao mužjak. Telo joj je sive boje, a crna linija se proteže od oka na dole. Kao i kod drugih zeba, i kod belih zeba je mužjak malo šareniji u odnosu na ženku.

Ženka je apsolutno bela, narandžastih nožica i kljuna, a od oka ka obrazu se prostire crna linija. Mužjak ima crveniji kljun i crvenije nožice. Na obrazima ima oker fleku, kao i oker tufnu ispod krila.

Ostale informacije o zebama možete pročitati u tekstu Australijska zeba

OZNAKE: