Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu već pet godina. Izuzetno je živahna, vesela, pričljiva i druželjubiva. Obožava da se igra i bude u centru pažnje. Međutim, od jutros potpuno se promenila - slabo se kreće, spava celog dana, jedva izgovara reči i to vrlo tiho i ne silazi po hranu, ali kada joj prinesem ona jede. Malo je i agresivna sa drugim članovima porodice, ali sa mnom nije jer je i non-stop pored mene. Mnogo sam uplašena zbog ljubimca i ne znam šta da radim. Da li postoji mogućnost neke vrste kućnog lečenja, da ne moram da je vodim kod veterinara?
Hvala,
Kiki

O: Tigrica je bolesna kada su prisutni neki od ovih simptoma: oči suze i uglavnom su zatvorene, perje je nakostrešeno i bez sjaja, kada je došlo do promene boje i konzistencije izmeta - proliv. Kada je slabo aktivna i uglavnom stoji na prečki ili na dnu kaveza, slabije ili gotovo ne jede.

S obzirom da je kod Vaše tigrice, koja je inače živahna i aktivna, došlo do promene ponašanja i opšteg stanja mislim da bi bilo najbolje da tigricu odnesetu na veterinarski pregled. Ukoliko ne znate kome biste se obratili, možete da odnesete Vašeg ljubimca na pregled na Veterinarski fakultet, u ambulantu za bolesti ptica. Na osnovu kliničkog pregleda veterinar će postaviti dijagnozu i preporučiti terapiju, koja može da se sprovodi i u kućnim uslovima, aplikacijom određenih antibiotskih preparata u vodu za piće.

Što se tiče ispoljene agresivnosti prema drugim članovima porodice, ona može biti posledica promene opšteg stanja, pa da bi se smanjila mogućnost dodatnog stresa, koji bi nepovoljno uticao na već poremećeno zdravstveno stanje vaše ptice, najbolje je da do poboljšanja stanja kod vaše tigrice samo Vi budete u kontaktu sa njom.
 
Ono što možete da uradite je da vašoj tigrici kroz vodu za piće dajete određene multivitaminske preparate.

U ponudi Pet centra imamo preparat Aminovitamin. On predstavlja kombinaciju vitamina i aminokiselina koji imaju snažno delovanje na metabolizam belančevina, ugljenih hidrata, masti i minerala. Aminovitamin pomaže kod detoksikacije organizma, u korekciji vitaminskog disbalansa i pojačava odbrambenu sposobnost organizma, kako u toku obolesti, tako i za vreme oporavka od bolesti.

OZNAKE: