Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako da pripremim moje kanarince za parenje?
Sreto

O: Kanarinci imaju tri do četiri legla godišnje i u svakom leglu tri do pet jaja, bledo zelenkaste boje, sa crveno-smeđim mrljama. Kao i kod ostalih ptica, često se dešava da su jaja u početku nejednake veličine, pa Vas to što je jedno jaje veće od ostalih ne bi trebalo zabrinjavati. Oplođenost jaja inače se kod peradi prati lampiranjem (stavi se lampa ispod jajeta te se na taj način može uočiti embrion ukoliko je došlo do oplodnje).

Medjutim, ovo nije preporučljivo jer morate pomerati ženku i uzeti jaje iz gnezda pa zbog uznemiravanja postoji velika mogućnost da ženka više neće hteti ležati na jajima.

Najbolji uspeh parenja je u martu. Kod odabira para za rasplod prvenstveno treba paziti na zdravlje roditeljskog para, da budu bez urođenih mana, živahni, kvalitetnog perja i punih, mesnatih prstiju. Smatra se da su zelenkasti i šareni kanarinci otporniji i plodniji od kanarinaca drugih boja. Takođe je vrlo bitno paziti na dob - za prvo parenje je najpovoljnija druga ili treća godina života, ali kanarinci polno sazrevaju sa godinu dana. Morate biti sigurni da su oboje, mužjak i ženka, iz prvog ili barem drugog prošlogodišnjeg legla jer kasnija letna legla nisu potpuno sposobna za rasplod. Ženke nakon pete godine života više nisu sposobne za rasplod jer je postotak oplođenih jaja vrlo slab. Povoljno bi bilo pariti mužjaka sa jednako starom ili starijom ženkom.

Preko zime mužjaka i ženku ne bi trebalo pariti, nego ih zimi ispravno hraniti i negovati kako bi sezonu parenja (mart) dočekali u dobroj kondiciji. Dobro bi bilo kada bi se tako razdvojili, da se mužjaci i ženke međusobno ne mogu videti ni čuti, do sezone parenja. Za ženke je dobro da zimu provedu u nešto hladnijim prostorijama (ne hladnijim od 10 stepeni). Hrana za ženke trebala bi biti zrnata (repino seme, konoplja, zob, tvrdo kuvano jaje dva puta nedeljno, stucane ljuske jajeta). Nikako ne smete štedeti na hrani svojih ptičica jer o njihovom zdravlju i kondiciji zavisi zdravlje mladunaca.

Kanarinci se jednostavno razmnožavaju, a podizanje mladunaca je uglavnom uspešno. Zajednički život dve ptice najčešće protiče harmonično, iako su moguće povremene svađe u vreme hranjenja.

Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će osigurati dovoljno životnog prostora. Za početnike, dobro je nabaviti kanarince za rasplod od različitih uzgajivača čime ćete postići "svežu krv", a za nekoliko godina aktivnog parenja i vlastito jato kanarinaca. PAŽNJA: Nikako se ne smeju pariti braća i sestre iz istog legla.

Do rasploda treba voditi računa i o čistoći kaveza, pogotovo kod ženke, a preporučuje se svakodnevno čišćenje izmeta, te dodavanje svežeg peska.

Pre rasploda kanarinaca mora se voditi računa o hrani, ali nepotrebno je preterivanje sa raznim zelenilom i salatama. Naime, za Vaše kanarince najzdravija je ishrana putem semenki koje im i inače dajete. Najviše dvaput nedeljno dobro je dodati sitno iseckane komadiće sveže kuvanog jaja (žumance). Mora se voditi računa da se komadići jaja koje kanarinac odmah ne pojede uklone, da ne bi došlo do kvarenja jaja, od čega kanarinac može teško oboleti.

Ukoliko su i mužjak i ženka spremni za parenje, tada nema problema. Medjutim, često je slučaj da je neko od njih dvoje nespreman. Ako je to mužjak, smanjuje se ishrana ženke, a pojačava ishrana mužjaka. Dobro je pored jaja, u vodu mu kapnuti vitamina E, koji možete kupiti u Pet centru (vitamin E je sredstvo za podsticaj pri parenju).

Gnezdo može biti napravljeno od svakakvog materijala (trke, žice, drveta...), ali svakako mora biti presvučeno mekim materijalom. Dobro je po kavezu "pobacati" malo pamuka, kojeg će ženka vešto postaviti u gnezdo.

Mužjaka možemo pariti s više ženki istovremeno (u slučaju da imamo više ženki spremnih za rasplod od mužjaka). Mužjaka možemo pustiti kod ženke da učini 2 - 3 skoka, pod uslovom da je ženka spremna na to. Ukoliko parimo više ženki sa istim mužjakom, mora se voditi računa da se mužjak nikada previše ne zadrži kod pojedine ženke, kako ne bi trošio energiju.

Ženke obično snesu od 2 - 7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro, a jaja su svetloplavkasto - zelene boje sa crvenkastim tačkicama.

Kada ženka snese prvo jaje, mora se vrlo pažljivo smestiti u neku posudu sa brašnom, koje će držati toplinu. Isto jaje ćemo zameniti sa veštačkim jajetom. Kada ženka snese četvrto jaje, pažljivo se vrate sva jaja u gnezdo i ukloni veštačko jaje. Mladi se izežu 13. dan, a pri tom se mora voditi računa o temperaturi prostorije, kako ih ženka ne bi "prenela" na 14, 15. ili 16. dan.

Dobro je ženki davati ljuske od jajeta, zatim tlo kaveza posuti sa svežim peskom. Upravo taj dodatak ishrani utiče na kvalitet jaja.

Naravno, kada se mladi izlegu, potrebno im je pojačati ishranu postavljajući sitne komadiće sveže kuvanog jaja, kao i mrvice od keksa. Vodite računa da se ta dodatna hrana uveče skloni iz kaveza kako ne bi došlo do kvarenja. Mladi se počnu sami hraniti nakon 22 - 23. dana.

OZNAKE: