ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužijaka i ženku tigrice. Uparili su se i imaju mlade. Dok je ženka ležala na jajima mužjak je stalno bio u kućici s njom. Kad se treći ptić izlegao, ženka je postala agresivna prema mužjaku, stalno ga napada, čak u jednoj svađi mu je i kljun probila. Razdvojila sam ih, ali neznam hoće li ženka uspeti da othrani ptiće sama, i da li ću moći ponovo mužjaka da vratim u kavez? Olja

O: Od momenta kada ženka  počne da nosi jaja, neprestano leži na njima. Ženka leži na jajima 18 - 19 dana. U gnezdo često navraća mužjak i kroz otvor hrani ženku. U periodu odgoja mladih veoma je bitno da svojom radoznalošću ne ometamo ženku, jer usled konstantnog ometanja, ženka može napustiti mlade. Mužjak je potreban ženki u periodu dok ona leži na jajima. On pojede više hrane i puni gušu a hraneći ženku omogućava joj da više vremena provodi u gnezdu. Kad se mladi izlegu, ženka ima više vremena za hranu, češće napušta gnezdo i ptiće i hrani ih pretežno sama. Kako mladi napreduju, ženka postaje nervozna, a često i agresivna. Nervoza je najčešće posledica pripreme ženke za novo parenje i novo leglo.

Sa 30 - 35 dana mladi napuštaju gnezdo i polako se osamostaljuju. Ženka ih rasteruje pripremajući se za novo leglo. Preporučuje se  maksimum 3 legla godišnje. Ženka može sama odhraniti ptiće, uz Vašu pomoć, ali bilo bi idealno da joj u tome pomogne mužjak. Neophodno je da joj Vi obezbedite kvalitetnu hranu koja se sastoji od mešavine semenja, svežeg voća i povrća kao i dodatka žumančane hrane (žumančana hrana - Ovomix) uz povremeni dodatak vitaminsko - aminokiselinskih preparata.

 

Za početak vratite mužjaka i pružite im više intime. Ponudite im optimalnu ishranu i samo posmatrajte da li se agresivnost smanjuje. Ukoliko se ne smanjuje, odvojite mužjaka i povremeno kontrolišite napredovanje mladih. Mladi vrlo intenzivno rastu.

OZNAKE: