Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jednu nimfu koja ima oko 2 godine, pošto živim u stanu, malo mi je teže da pronađem list maslačka koji nije zagađen, pa sam došla na ideju da u jednu veću saksiju zasadim maslačak i peršun. I nimfa to voli, često gricka list peršuna tu, ali me brine to što jede zemlju, da li sme to da radi? Hvala unapre, Maja


O: Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće.

Svo voće i povrće mora biti sveže, neprskano, oprano i osušeno. Od voća i povrća nimfi možete ponuditi: jabuke, kruške, banane, belo grožđe, lubenicu, kivi, zelenu papriku, radič, zelenu salatu, šargarepu, brokuli, kelj i ponekad koji kikiriki u ljusci i semenke suncokreta.

Ukoliko svežu hranu nimfa ne pojede u roku 3 - 4 sata, obavezno je sklonite, jer je nakon tog vremena podložna kvarenju. Nimfa može jesti žumance od tvrdo kuvanog jajeta.

Moram napomenuti da je kod svake nove namirnice potrebno postepeno i pojedinačno unošenje u ishranu, kako biste u slučaju proliva mogli znati koja ga je namirnica izazvala.

Uz navedeno, povremeno im u hranu možete umešati i Vitakraftovu mešavinu trava i povrća (''Salatni mix''), koja sadrži različito povrće, koprivu, maslačak, različak i neven, a dobra je jer predstavlja bogati izvor vitamina.

Ponudite im i minerale u obliku mineralnog peska. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna.
 
Jedući zemlju Vaša ptičica može da dobije crevne parazite, a posledično i proliv pa može slabije da napreduje.
 
Možete pokušati da zasadite te biljčice u saksiju, koju možete da  držite na mestu koje nije dostupno Vašoj ptičici. Druga opcija je da preko zemlje u saksiji stavite ukrasne kamenčiće ili školjke, kako nimfa ne bi mogla da dođe do zemlje.

OZNAKE: